ДПС с най-скъпата предизборна кампания

Движението за права и свободи е изхарчило близо 4 млн. лв. за предизборна кампания преди вота на 12 май. Това стана ясно от отчетите на политическите партии за средствата, похарчени от тях по време на кампанията. Данните бяха публикувани днес в сайта на Сметната палата.

ДПС са набрали 3 983 821 лв. за предизборна агитация и са изхарчили цялата сума. Според данните над 1 млн. е получен от членски внос, а над 2 млн. са от държавната субсидия. За медийни услуги са отишли 854 хил. лв, а за плакати, брошури и диплянки – 216 хил. лв. Липсват данни за дарители на средства за партията.

Набраните пари за кампанията на Коалиция за България са малко над 3 млн.лв, като партията е похарчила 2.9 млн. лв. от тях. Около 77 000 лв. са дарения от физически лица, а основна сума (2.8 млн.лв.) са собствени средства на КБ. Разходите за медийни услуги възлизат на 1.7 млн. лв. Има и списък с дарители.

За предизборната си кампания ГЕРБ са набрали 1 956 867 лв., които изцяло са от държавната субсидия. Партията е похарчила всички средства, като за отразяване на кампанията в медиите са отишли  над 950 хил. лв., а за плакати и брошури – над 230 000. Отново липсват данни за дарители.

Средствата, набрани от „Атака” за предизборна агитация, са 584 430 лв. Те са предимно от държавната субсидия, а за малка част се казва, че са от стопанска дейност. Похарчена е цялата сума, като 280 000 са отишли за плакати и брошури, а около 200 000 – за медийни услуги. Няма информация за дарители.   

Движение „България на гражданите” обаче има дълъг списък от дарители и е получило близо 170 000 лв от физически лица за кампанията си, за която общо набраните средства възлизат на 1 120 781 лв. Голяма част от сумата е от банкови заеми – близо 877 000 лв. Немалко са и парите, предоставени от издигнати от партията кандидати за депутати. Движението не е изхарчило всичките си средства по време на кампанията, а са му останали близо 100 хил. лв. Разходите за медиите са били близо 870 хил., а за плакати и брошури са отишли около 51 хил лв.

Набраните от ДСБ  и БДФ средства надминават 2 млн. лв.,като всички са похарчени по време на кампанията. Според данните основна част от сумата е от собствени средства на ДСБ, малка част са дарения от кандидати, издигнати от коалицията за народни представители. Разходите за медии надминават 1.6 млн. лв,  а за плакати и брошури са платени над 140 хил. лв.

СДС са набрали 761 575 лв. за предизборната си кампания, които са собствени средства на партиите от коалицията. Част от сумата е дошла и от дарители. Изхарчени са почти всички пари, като над половин милион са били за медийни услуги.

Сумата за кампанията на РЗС възлиза на над 500 000 лв., като изцяло е от държавната субсидия. Изхарчени са всички пари, над 416 000 лв. са отишли за медийни услуги, а 39 000 – за плакати и брошури.

„Зелените” са набрали 30 960 лв. за предизборна агитация. По-голямата част от парите са от дарения на физически лица, по-малка – от членски внос. Около кампанията обаче са изхарчени малко над 19 000, като разходите за медиите са над 8 000, а за плакати и брошури – над 3 000.

Две партии и един инициативен комитет не са представили пред Сметната палата своите отчети. Това са партиите "Национално патриотично обединение" и "Национално движение Единство", а инициативният комитет е регистриран от РИК Плевен.

Общо 33 отчета за предизборните кампании са публикувани на интернет страницата на Сметната палата.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини