Колко е важно да бъдеш уязвим

Уязвимостта не е слабост, а смелост

Може би първите ви асоциации, чувайки думата „уязвимост“, няма да бъдат повод за аплодисменти. Обикновено в общоприетите представи уязвимият човек е слаб, несигурен и лесно раним – качества, които нито един лидер не трябва да притежава. Американската авторка Брен Браун обаче не е съгласна с наложената идея. За нея уязвимостта не е слабост, а всъщност означава нещо съвсем различно – смелостта на един човек да се появи и да бъде забелязан. Според Браун „уязвимостта е пулсът на иновациите и творчеството“ и хората трябва да спрат да мислят за това качество като нещо отрицателно.

Ето и митовете, свързани с „негативната“ уязвимост, и съвети как лидерите да се справят с тях:

Уязвимостта е слабост. Брен Браун провела интервю с различни хора, питайки ги за моментите, в които са се чувствали най-уязвими. Повечето отговори били свързани със започването на бизнес, първата среща след развода, признаването на гаф в работата и така нататък. Това доказва, че уязвимостта не е равна на слабост, а всъщност е най-точната мярка за смелост. Ако куражът е важен за вас, вие трябва да се откажете от установения комфорт, тъй като двете често не могат да съществуват заедно.

Не трябва да бъдете уязвими. Всъщност уязвимостта е комбинация от риск, несигурност и емоционално разкриване. Следвайки тази логика, един успешен шеф и лидер трябва да бъде уязвим всеки ден, защото иначе би предизвикал истински хаос в живота си.

Обикновено хората пренебрегват уязвимостта, за да се подсигурят. Понякога обаче тази тактика не е успешна, тъй като по този начин компанията може да загуби много.

Например, ако искате да се подсигурите, ще се съгласите на сделка за по-малко пари само защото е сигурно. Погледнато в дългосрочен план, това са големи финансови щети за вашата фирма.

Цялaта вдъхновяваща TED среща с Брен Браун можете да видите тук

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини