Асоциация ни предлага да си измерим костната плътност

Асоциация „Жени без остеопороза“ съвместно с Община Първомай организира информационна и скринингова кампания с измерване плътността на костите. На 11 юни между 10 и 16 часа в стая 216 на общинска администрация обучени специалисти ще правят измервания и ще разговарят по проблемите на остеопорозата с всеки, интересуващ се от темата. Предварително може да се запишете на тел. 0884930754, а цената на изследването е 10 лв.

Асоциация "Жени без остеопороза" е пациентска неправителствена организация, създадена през 1998 г., пълноправен член на Международната фондация по остеопороза (IOF) и Международния алианс на пациентските организации (IAPO).

Целите на Асоциацията са свързани с: превръщане в национален здравен приоритет на ранната диагностика и лечение на остеопорозата; повишаване информираността за рисковите фактори и последиците от остеопорозата; мотивиране на хората в риск към действия, насочени към превенция; диагностика и лечение на заболяването,осигуряване на ранен достъп до измерване на костната плътност; лобиране за повишаване на реимбурсиране на медикаментите за лечение на остеопорозата.

Пораженията от остеопорозата са най-големи при възрастните хора - те страдат от намалена костна плътност, водеща до чести фрактури, от обездвижване, съпътстващи заболявания, социална изолация. Неправилно е схващането, че остеопорозата засяга само жени. В световен мащаб една на всеки три жени и един на всеки петима мъже над 50-годишна възраст ще получат поне една остеопорозна фрактура до края на своя живот. Тежестта на фрактурите е както за болния със съпътстващите ги страдания и оперативни последици, така и за цялото общество с разходите, които се поемат от бюджета на здравното осигуряване.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини