Всеки втори българин е подложен на интензивен стрес в работата си

Реорганизирането и несигурността на работните места са най-честите причини за стрес както в България, така и в останалите държави в ЕС, сочи проучване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, цитирано от БГНЕС.

Според резултати от проучване на Агенцията (EU-OSHA) половината от работещите в България (52%) смятат, че случаите на стрес на работното място са много чести. Само 7% не са подложени на стрес, а при други 40% се случва рядко.

Служителите в България, които имат работа, различна от ръчната, са по-склонни да твърдят, че стресът не се овладява както трябва на работното им място (54% срещу 40%). За 57% от служителите в България реорганизацията или несигурността на работните места са най-честите причини за стрес на работа за служителите в България, следвани от подлагане на неприемливо поведение като тормоз и дразнене (44%) и отработени часове или натоварване (43%). Жените са по-склонни от мъжете да твърдят, че тормозът и дразненето често причиняват стрес (50% срещу 39%), докато за по-младите, между 18-34 г. причините са по-скоро отработените часове или натоварването (51% срещу 43%).

Въпреки че повече от половината работещи в България смятат, че възрастните служители са склонни да бъдат по-малко приспособими към промените на работното място, отколкото другите работещи (56%), това е малко по-ниско от средната стойност за Европа, която е 60%. Повече от средния процент работещи в България (44% спрямо 28% в цяла Европа) смятат, че по-възрастните служители над 60-годишна възраст са по-малко продуктивни на работа от останалите.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини