Служебното правителство предаде властта на кабинета на Пламен Орешарски

Служебният премиер Марин Райков предаде поста на новоизбрания премиер Пламен Орешарски на церемония в Гранитна зала на Министерски съвет. Аз ви оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих, каза Марин Райков при предаването на поста на Орешарски. Бюджетният дефицит намаля с 446 милиона лева. Фискалният резерв беше увеличен с 1 534 000 000 лева, каза Марин Райков. Първият атестат за държавничество е отказ от реваншизъм и отказ от постоянни революции, каза служебният премиер Марин Райков. Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции, каза Марин Райков.

Желая ви да ползвате израза на една по-голяма обществена толератност, един по-голям кредит на доверие от този, който имах аз от първия ден на управлението, каза Марин Райков. Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията. Желая ви да постигнете максимален консенсус по основните приоритети, каза Марин Райков. Желая ви на добър път, завърши той.

 Премиерът Пламен Орешарски заяви: Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество. Пламен Орешарски благодари на Марин Райков за коректния тон, в който са протекли срещите с него - те са повече от една. Благодаря му за усилията да ме запознае макар и в резюме, с открити въпроси, които стоят буквално в следващите дни. През последните седмици мои приятели ми задаваха въпроса - какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Нямам най-точния отговор и в този момент. Но в период на криза, всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще, каза Орешарски. Аз и моите колеги ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората, ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко. В работата си ще бъдем открити за медиите, каза Орешарски. Ще гледаме на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва.

Пламен Орешарски поиска седмица - две толеранс. След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за резултатите, които ще предприемат, каза той.
Във всички министерства се състояха церемонии по предаването на поста от служебните министри на новите. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че съдебната система не се управлява толкова от министър или от Висшия съдебен съвет, както е по закон, тя се управлява от съвестта на всеки един магистрат. "Това е позиция, която много задължава, не само заради ключа за държавния печат, но и заради това, че справедливостта е нещо, от което нашето общество се нуждае, и всяко общество се нуждае. Аз обещавам да направя всичко по силите си, така че да изпълня достойно тази отговорна функция", каза министърът на правосъдието за поста, който поема. Особен фокус в дейността ми ще бъдат условията на труд на служителите на МВР, условията за кариерно развитие и тяхната мотивация, обучение и подготовка.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че и МВР, и държавата е в криза. „Смятам още в първите дни да направя среща със синдиката на МВР, да търсим диалог за това как могат да се подобрят условията на труд в рамките на възможностите на този бюджет. Трябва да се търсят резерви в рамките на този бюджет”, подчерта Йовчев. Йовчев каза, че един от фокусите в работата му като министър на вътрешните работи ще бъде подобряването на квалификацията и уменията на служителите на МВР. В момента и страната, и министерството, се намират в кризисна ситуация, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Оценявам отговорността и сериозността на задачата, която е пред мен, каза Цветлин Йовчев. За да излезем от кризисната ситуация, трябва да проведем сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец и година може да доведе до това, че основни дейности, или системата като цяло, да загубят своята функционалност”, каза Цветлин Йовчев.

 Има дейности, за които към момента трябва да потърся в себе си аргументацията, че трябва да останат в рамките на МВР, каза новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Не съм убеден, че министерството трябва да се занимава със сигнално-охранителна дейност или да отделя една значителна част от своя ресурс, за да охранява себе си. Това са въпроси, по които ще се вземат конкретни решения и мерки, след като се запозная със състоянието, каза Цветлин Йовчев.

Не може да оставим системата на МВР в безтегловност, каза Йовчев. „За част от екипа имам яснота. Докато не стане факт, бих предпочел да не го споделям. За другата съществена част, особено политическия екип, предстои изясняване. В много кратки срокове ще има решение”, посочи Йовчев. На въпрос - дали ще сменя професионалното ръководство, той заяви: „Зависи от конкретното състояние на системата. Въз основа на това, което намеря, разговорите ми с колегите и възможностите, ще се вземе решение за нормативни, организационни, кадрови и професионални промени”.
 На въпрос за излизане от мониторинга на ЕК, той каза: „Имам доста подробно и конкретно разработени идеи”.

Попитан дали има съмнения за някои дейности, извършвани в МВР, Йовчев каза: „Ще направя всичко необходимо, включително нормативни, организационни и технически мерки, за да има гаранции в обществото, че това не се случва”.

 Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев каза, че още от днес започва интензивна работа. Ще се срещна с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ), каза новоизбраният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Ще разговарям с г-жа Харитонова, тъй като цената на тока е поставена на фокус”, заяви новоизбраният министър. По думите му – „не е нормално в 21 век в страна-членка на ЕС на хората да им е трудно да си плащат сметките за ток”. „Чудеса не можем да обещаем, но обещаваме, че стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората”, обеща Драгомир Стойнев. „Щом съм тук пред вас, това означава, че съм подготвен и приемам предизвикателството”, каза той. „Шоково увеличаване на цените на тока няма как да се случи”, подчерта още Драгомир Стойнев.
 Укрепването и изграждането на институционалния капацитет ще бъде сред приоритетите. Това каза новият министър на финансите Петър Чобанов, който прие поста от служебния министър Калин Христов. Петър Чобанов посочи, че бюджетът трябва да показва политиките, които провежда съответното правителство. Чобанов благодари на Калин Христов. „Ние ще продължим да работим заедно и на европейско и на национално ниво”, каза той. Още е рано да се каже, дали ще има актуализация на бюджета, обясни Чобанов. „Първоначално ще се опитаме да се вместим в настоящия бюджет. Ще направим анализ на приоритетите. Трябва да се види кои от тях и кога ще бъдат изпълнени, но трябва да мине малко време. Опитваме в рамките на текущия бюджет”, каза той.

 Новият министър на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви при приемането на поста - бих искал да облекчим труда на дребния стопанин, това ще ни позволи ние да бъде хората на които те могат да разчитат, без тях ние не можем, те са основата на нашето земеделие”, обясни Греков.

 Той посочи, че ще направят анализ и проверка, за да могат да стъпят и развият това, което е започнато. „България е била, е и ще бъде аграрна страна. Ако не създадем аграрна база, която да произвежда не само за страната ни, но и за света, ние ще седим на това ниво. Ще целя да работя с всички, които работят за благото на страната”, каза още проф. Греков. Новият министър обърна особено внимание на необходимостта от подготвени кадри и допълни: „Трябва да обърнем внимание на образованието и на връзката на науката и бизнеса”.

 Здравният министър д-р Таня Андреева очерта като първи приоритети проблемите в Спешната помощ, цените на лекарствата. Необходими са големи реформи в системата на здравеопазването, каза тя.
Министърът на културата Петър Стоянович заяви, че ще се срещне с неправителствените организации, с творческите съюзи.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева заяви, че кариерата й е започнала в МРРБ. Работила съм над 10 години в Министерство на регионално развитие и благоустройството (МРРБ) на различни позиции и сега Пламен Орешарски ми даде възможност да се върна и да положа усилия това министерство да постигне добри резултати, каза новият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева. „Както каза г-н Орешарски, това министерство ще има по-скоро координиращи функции. Министерството вече има идея, какво ще прави в бъдеще. Нашата концепция е разработена във връзка с плана Орешарски, има някои неотложни мерки, които трябва да се вземат”, допълни Терзиева. По думите й, след 1 - 2 седмици тя ще даде пресконференция, в която ще разкаже за постигнатите до сега резултати на МРРБ и ще разкаже за начертаните приоритети, по които ще работим министерството.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заяви, че ще опита спиране на приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Аргументът за това е - да се запазят работните места.


Всички министри ще представят на пресконференции екипите, с които ще работят.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини