Цветанов "взриви" парламента

Бурни реакции в пленарната зала предизвика изказването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по време на дебатите преди гласуването на кабинета „Орешарски".

Депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов се отдаде на спомените си oт времето когато за пръв път чул за Пламен Орешарски. Това станало през 2003 година, когато Орешарски бил кандидат за кмет на СДС и стана популярен с „интересната" му среща с Васил Божков.

"Тройната коалиция е създадена през 2005 и в периода 2005-2009 Орешарски е министър на финансите. През 2008 той не говореше за криза", недоволен бе Цветанов.

Бившият МВР шеф изтъкна, че по това време са ни орязани европейски средства и страната ни е пропуснала възможността да се възползва от европейската солидарност. Той обвини председателя на НС Михаил Миков, че нарочно чакал 2-3 минути заветния 121-ви глас от Атака. Цветанов предупреди президента Росен Плевнелиев, че Атака, БСП и ДПС се готвят да го изпратят в изолация с промени в закона на ДАНС, според които нейният председател ще се избира от НС. Досега шефът на ДАНС се назначаваше с указ на държавния глава.

По време на изказването си Цветанов си спомни и своя среща с главния прокурор като вътрешен министър и отбеляза, че на тази среща е дошъл депутатът от ДПС Делян Пеевски. Моника Йосифова, Сергей Станишев, Делян Пеевски, Лютви Местан, Волен Сидеров, по думите му, са кадровиците на настоящия кабинет.

Цветанов пожела успех на бъдещия кабинет, като специален обект на намека му беше предложената за министър на спорта Мариана Георгиева-Бенчева. Иронизирайки я, той посочи, че за следващия олимпийски цикъл спортистите ни ще бъдат с много добре изразен синтаксис.

Ще бъдем конструктивна опозиция, закани се екс-вътрешният министър.

„Господин Цветанов, обърнете се, не се правете, да Ви кажа, Вие вадите много лъжи, но тепърва ще излизат с колко криминално проявени лица сте се срещал". С тези думи Делян Пеевски привлече вниманието на депутата от ГРЕБ. „Обещавам Ви го", подчерта той. „Аз няма да се занимавам с вас, правораздавателната система се занимава с вас", убеден е Пеевски.

„Мишо Бирата подходящ ли е за министър на спорта, ако не беше си отишъл при странни обстоятелства", обърна се и Лютви Местан към ексвътрешния министър.

„Аз не съм Ви критикувал, че в качеството си на физкултурник отговаряхте за сигурността, не съм упреквал министър-председателя, че е пожарникар", допълни лидерът на ДПС.

Според него няма нищо лошо един политик да е физкултурник или пожарникар, стига да управлява честно. „Не всички са гребци и са приятели на Пашата, за да покрият критериите ви за министър на спорта", каза още Местан. Той успокои ГЕРБ, че Йордан Йовчев ще отговаря за спорта в кабинета „Орешарски".
„Управлението на калинките остана в историята", каза още той.

„Не съм си представял, че партията ДПС ще бъде оглавяване от агент на ДС с псевдоним Павел", така Цветан Цветанов отговори на критиките на Лютви Местан. Оказа се, че Цветанов е обиден на главния прокурор, който коментира сигналите срещу ексвътрешния министър, но не коментира скандала Хохегер и сигналите на ГЕРБ за купуване на гласове. Днес ГЕРБ ще сезира австрийската прокуратура за скандала „Хохегер", събщи Цветан Цветанов.

„Страхът се вижда в очите Ви, не се подсмихвайте", отново се закани Делян Пеевски към Цветан Цветанов, който му отговори с усмивка. „Тази усмивка ми харесва", каза още депутатът от ДПС.

Цветан Цветанов се оказа под тотален прицел в парламента, след като Волен Сидеров и Антон Кутев го „атакуваха" от парламентарната трибуна. Лидерът на Атака го упрекна за отношенията на ГЕРБ със съседна Турция. Червеният депутат пък му препоръча да мълчи занапред.

„Вие, господин Цветанов и Цвета Караянчева бяхте специални гости на партийния конгрес на Реджеп Ердоган, известен ислямист. Вие бяхте там и ръкопляскахте. Вие от ГЕРБ осуетихте връщането на българските имена на редица наши области. Вие и лидерът ви Борисов се прегръщахте с Ердоган. Вие се поздравявахте с него Мараба аскер", припомни атакистът.

Той припомни едно старо свое изречение, а именно: „Не ни трябва управление на ДПС, когато имаме ГЕРБ, защото ние имахме едно протурско управление".

Червеният депутат Антон Кутев пък изрази недоумението си: „Докъде го докарахме, вие господин Цветанов да давате акъл на България. Дано не дава Господ отново да сте министър."

„Вие трябва да мълчите и заради 400-те хиляди българи, които останаха без работа. Вие трябва да мъчите и защото бяхте ням свидетел на закриването на стотици български фирми.

Вие трябва да мълчите и заради 6-те апартамента. Вие трябва да си мълчите, защото за 4 години нямаше нито един осъден министър", заяви Кутев.

Номинираният за премиер Пламен Орешарски също „не издържа" и поиска лично обяснение, припомняйки, че в края на мандата на тройната коалиция страната ни е била по средата в ЕС по усвояване на евросредства, а при ГЕРБ сме се сринали на предпоследно място.

Лидерът на ДПС Местан „приключи" словесната престрелка между Цветанов и останалите, коментирайки, че явно днес Бойко Борисов е разбрал какъв политически Франкенщайн е създал в лицето на Цветанов, заради когото ГЕРБ в момента е в това положение. Той обясни в кулоарите на НС защо нарича Цветанов политически Франкенщайн - „защото е продукт на г-н Бойко Борисов". Нали знаете ефекта Франкенщайн - създаденото изяжда създателя си, предупреди Местан.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини