Ръст на двойкаджиите, 146 отрязани от матура

Някои ги късат на матурите, други-още преди тях

146 абитуриенти няма да бъдат допуснати до държавните зрелостни изпити, които започват утре. 12-класниците не са завършили успешно средното си образование и поне по 1 предмет имат слаб 2, съобщават от Регионалния образователен инспекторат. Има и такива с повече от една двойка. Немалка част от недопуснатите са „слаби“ именно по български език и литература, с чието ДЗИ утре стартират тазгодишните матури. С най-много двойкаджии могат да се похвалят от общините Хасково, Димитровград и Симеоновград. Бройката показва ръст в сравнение с миналата и минали години, констатират експертите от РИО.

Така утре на проверка пред българското слово ще застанат 2045 зрелостници от първоначално предвидените 2191. Матурата почва в 8 часа. След два дни е втората задължителна матура, но този път по избираем предмет. Най-предпочитани дисциплини са география и биология.

Също утре, но от 10 часа започват изпитите си и учениците от 7-ми клас. Характерното е, че този изпит е и същевременно вход за профилираните гимназии. Седмокласниците, които искат да намерят място в тях обаче трябва да се поизпотят и с втори модул-преразказ на непознат текст. Ако не им се занимава с кандидатстване в Езикови и ПМГ – та, могат да минат само с първия модул-езиков тест с 25 въпроса и да си излязат след 1-я час. Учениците могат да се пробват за профилирани гимназии и само с първата част от изпита, но шансовете им са малки, защото максималния скор от теста е 65 точки, а от двата модула-100 точки. На пистата за средното утре ще се явят около 2100 седмокласници.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини