ДПС отхвърли възможна коалиция и с ”Атака”, и с ГЕРБ

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че между ДПС и „Атака” стоят не само политически, но и ценностни различия и под никаква форма не би могло да се коалират. Той категорично отрече и подкрепа за ГЕРБ, дори не бе категоричен за нова коалиция с БСП.

„Ако някой говори подобни недомислия, означава че не познава идейната основа на ДПС. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Аз няма да участвам в такъв процес”, заяви Местан пред БНР по повод твърденията, че въпреки очевидните различия между двете партии, все пак ДПС би се обединила в "Атака" в бъдещ кабинет.

Вчера обаче съпартиецът му Христо Бисеров изрази друга позиция пред TV7. На въпрос как ДПС и "Атака" ще намерят общ език в новия парламент, той отговори:

"Тук е ролята на мандатоносителя, на неговата визия за кабинет. И ако към това добавим идеята за снижена партийност в състава и ангажиментите на кабинета, има възможност да се постигне такъв баланс. Още повече, ако бъде съгласуван с извънпарламентарни сили и има обществено доверие. Кучето скача според тоягата, обществото има нужда от това".

От БСП също заявиха, че имат някои общи позиции с "Атака" и ще проведат разговори за съставяне на програмен кабинет.

Самият Волен Сидеров обаче заяви в изборната нощ, че "Атака" няма да се коалира с никого, освен ако неговият собствен план за "спасяване на България от колониалното робство" не бъде подкрепен.

Лютви Местан заяви, че позицията на ДПС по отношение на ГЕРБ е съвършено ясна и категорична и не подлежи на промяна, защото отразява коректния прочит на вота на българските граждани.

ГЕРБ с начина, по който управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента. И тази партия не е в състояние, с лидери като Борисов и Цветанов, да излезе от тази изолация. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт – първо, с протести, второ, с вота си на 12-ти май”, каза още лидерът на ДПС.

Той добави, че от ДПС очакват да се предложи програма за изход от тежката социално-икономическа и вече политическа криза, в която страната е вкарана от ГЕРБ. По думите му би трябвало изборите да преодолеят тази политическа криза.

"Ние ще дадем своя отговор дали ще се коалираме с БСП, след като видим тяхната програма. Струва ми се, че тази програма, по необходимост, трябва да бъде национална. Тя трябва да бъде продукт на надпартийни усилия”, заяви Лютви Местан.

Вчера математикът Михаил Константинов коментира, че според досегашните данни от изборите ГЕРБ и „Атака” имат 120 депутата, БСП и ДПС също имат 120 мандата, следователно най-вероятната управленска коалиция е правителство с мандат на БСП, подкрепено явно или неявно от ДПС и „Атака”. За пълно мнозинство са нужни 121 народни представители.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини