Никой не ще големите яйца

Ударна търговия на яйца кипи на пазара

Трескава търговия с козунаци и яйца кипи на предвеликденския зеленчуков пазар. Буквално всеки втори пазаруващ търсеше или едното или другото, в повечето пъти и двете. За разлика от миналата година, сега великденската промоция бе осезаема-яйцата се търгуваха за 15-20 стотинки, най-скъпите-25. Нищо общо с безбожните 40 стотинки на каквато цена се предлагаха част от великденските яйца миналата година.

Кокошките снасяли яйцата очевидно са били щастливи, защото черупчестият артикул изглеждаше като от корицата на рекламно списание на ЕС за селско стопанство. Най-общо продаваните яйца се деляха на три вида и два подвида-малки, средни и големи, плюс домашни и турски. Първите спадаха към големите, а вторите бяха по-скоро към малките. Отличаваха се с нетипичният си изцяло бял цвят.

Размерът горе долу се покриваше с цената, като купувачите основно избираха малки и средни яйца. Причината не е толкова в парите, колкото че на големите яйца им е тънка черупката и по-лесно се чупи при боядисване. Просто калцият който изгражда твърдото покритие е разхвърлен на по-голяма площ. За борци пък тези яйца изобщо не ставали-дори с острото, се чупели в „дупето” на по-малкия съперник. Яйцата се търгуваха главно на бройка, най-много по 1 кора. Пазарджиите обаче бяха доволни.

Това което изглеждаше странно, бе че нито един търговец не бе поставил яйцата си в хладилна витрина, въпреки че жегата днес удари 30 градуса. По наредба, когато атмосферната температура се покачи над 18 градуса, хладилникът е задължителен. При жега пък, държането на яйцата на открито гарантира скоротечното им разваляне. Според търговците обаче, още не било толкова топло.

Г.Христов

Яйцата се купуват на кори
Разнообразието е голямо
Яйцата обикновено вървяха с боята си
Яйцата са големи, малки и турски
Някои обаче ги предпочитат
Други залагат на домашното
Щандовете с козунаци също бяха много посетени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини