Агнешкото перфектно. Ще поевтинява

Екипът на д-р Георги Балиев и д-р Краси Костадинова инспектираха магазин за месо на ул. Добруджа

Агнешките мръвки в хасковските магазини са изрядни. Имат задължителната здравна маркировка, документ за произход, направени са всички задължителни изследвания на месото. Това са резултатите от течащите от седмици проверки на регионалната Агенция по безопасност на храните в специализираните магазини. Днес хората на Мартин Александров нахлуха в магазин „Станков“ на ул. „Добруджа“. За кратко време екипът на д-р Георги Балиев огледа всичко от А до Я и въпреки придирчивостта си, не откри нищо обезпокоително. За отбелязване е , че проверката не спря работата с клиенти, някои от които даже не разбраха, че има инспекция. 

За отбелязване е и сравнително ниската цена на агнешкото. След като минали години по Великден то скачаше до 18-20 лв, сега ценоразписът сочеше 12.50. С 20-30 стотинки разлика, подобни са цените и в останалите магазини. Управителят на „Станков“ бе категоричен, че поскъпване няма да има, даже може да се очаква поевтиняване. Причините са както в сиромашията на крайния потребител, така и в конкуренцията на новозеландски, австралийски и прочие екзотични агнета. Те пристигат замразени в големите търговски вериги и се харчат на 10-на лева килото. Между другото, толкова идва и прясното месо, ако се закупи на живо тегло. При цена 5 лв на килограм, едно 30-килограмово агънце дава 15 кила чисто месо, а дреболиите идват бонус. Засиленият интерес към блеещите животинки, обаче дръпна нагоре цената им и повечето фермери вече ги дават на 6 лв/кг. 

Близо 90 са месарските магазини в областта, които ще бъдат инспектирани до наближаващите празници. Не са пощадени и другите хранителни магазини. За изминалата седмица има наложени 10 акта, като ударниците са в Тополовград. Там са били глобени 5 хранителни магазини за стоки с изтекъл срок на годност и липса на здравни книжки у персонала. 

От идната седмица започва и проверка на търговците на яйца. В очертаващите се априлски жеги черупчестия артикул трябва да се съхранява при под 18 градуса, припомнят от Инспекцията. От там препоръчват на гражданите, които забележат някаква нередност да звънят незабавно на единният телефон за сигнали в цялата страна- 0700 122 99 на цената на един градски разговор.

Г. Христов

Началникът на хранителния отдел Мартин Александров лично проверява здравните маркировки
После инспекторите се заровиха в документите
Падна голяма бумащина
През това време търговията си вървеше
д-р Краси Костадинова също пожела да се увери в изрядността на мръвките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини