Смъртна заплаха срещу изследовател на ДС

Разследващият журналист Христо Христов е получил анонимна смъртна заплаха в пощенската кутия на домашния си адрес, съобщи основаният от него сайт desebg.com. Листът със заплахата и снимки от мястото вече са предадени в МВР.

Христо Христов пише в сайта си, че заплахата е насочена лично срещу него и семейството му и е свързана с дейността му за разследване на престъпленията на комунизма и Държавна сигурност.

Анонимната заплаха е била написана върху къс хартия от негово интервю със заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало", публикувано преди две години в издаваното в Холандия българско списание „Диалог“.

Христов твърди, че сайтът му е редовно атакуван, през последните месеци заплахите са зачестили, но за първи път били насочени и срещу семейството му.

"Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата", коментира Христов.

Христо Христов е изследовател на архивите на бившата Държавна сигурност. Сред издадените от него книги са „Убийте Скитник“, която разкрива участието на служители на тайните служби в убийството на писателя Георги Марков в Лондон, както и „Операция Маратон“ за кражбата на паисиевата „История Славянобългарска“ от Зографския манастир.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини