6 °C

Читалищната премиера предизвика огромен интерес

На 5 април, при огромен интерес, театрален колектив „Димитър Делчев” при Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г. –гр. Първомай” представи пред публика последното преработено издание на пиесата „Районна болница” на Христо Бойчев, постановка на Кръстьо Кръстев.

Силната игра на първомайските театрали: Славчо Янчевски, Иван Караславов, Петър Петров, Иван Паунов, Елена Стойчева, Ана Сиракова, Веселин Колев и Спас Янков бе възнаградена с много аплодисменти. Дебютантите Марин Костов, Кристияна Сиракова, Златомира Коралова и Йордан Андреев по категоричен начин допълниха галерията от пълнокръвни и запомнящи се образи.

На финала театралите получиха кошници с цветя от кмета на общината Ангел Папазов и председателя на Общински съвет Дечко Петков, много цветя от колеги, близки и приятели, а Емилия Ангелова ги поздрави от името на настоятелството и публиката.

Макар, че Христо Бойчев  е писал пиесата през 90-те години на миналия век, постановката на местните театрали прозвуча изключително съвременно – заради разпознаването на българското социално битие в повсеместната мизерия, здравната проблематика, липсата на институции и държава…

Българинът е обрисуван с „качества” като пасивност, недоверчивост, отчаяние,неиндифицираност, предателство, но и състрадателност, лесна доверчивост, необоснован ентусиазъм. Той е манипулиран и съзнателно манипулиращ, а в крайна сметка – живеещ в свят на илюзии. Самото действие се развива в болница за душевноболни хора.

„Районна болница” е лудница, в която не се знае кои са лудите, кои нормалните и кои са лекарите. Пиеса-метафора: често у нас се говори, че светът е болен, а ние хората, сме пациенти.

Изпълнена с абсурдни ситуации, пиесата изобличава подменената българска действителност, която мачка, обезличава и моделира човека „по свой образ и подобие”, налагайки му живот без духовност, превръщайки го в отчуждено дори от себе си безволево същество.

Тук, на това място, те не молят и не чакат помощ от никъде. Те се стремят към себе си. В „Районна болница” откриваме един трагизъм на съществуването на човека в настоящето. Оцеляването е въпрос на въображение.

„Районна болница” заедно с „Полковникът-птица” и „Оркестър Титаник” на Христо Бойчев, са най-поставяните български текстове в света. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини