Кушиите в Хасково: Махалата срещу малкото останали

Състезанието с каруци бе най-атрактивното

Вятър, слаба организация и подавляващо ромско присъствие белязоха първите кушии в Хасково от 10 години насам. Въпреки безспорното старание на организаторите, няколко коневъдци от областния град, нещата придобиха хаотични измерения на бившия полигон на ОСО-то, намиращ се в началото на вилна зона "Каменец". Правата отсечка определена за трасе на надбягванията, бе доста различна от обичайните манежи. Тук състезанието бе само за скорост, а не за умело водене на коня, необходимо при взимане на завоите. Това особено си пролича при надбягванията на каруци и двуколки. Тези с най-бързи коне/или с най-леки каруци/ безапелационно печелеха. Масираното ромско присъствие пък създаде редица опасни за здравето ситуации. Малки деца и още по недисциплинираните им родители нахлуваха на пистата по време на надбягванията. Близостта на публиката пък изнерви някои от животинките, които с мъка бяха озаптявани от стопаните си.

Гръмка музика от плейлистата на някоя ромска сватба и невъобразим вятър, проваляха всеки опит за комуникация. Принос дадоха и водещите на събитието. По едно време от микрофона се понесе ромско-турски речетатив, който трябваше да съобщава имената на победителите в дисциплините. На никой не направи особено впечатление-сипналата се Махала май разбра всичко. А класирането касаеше най-вече тях, понеже те участваха във всички дисциплини. В някои от тях се състезаваха само събратя.

На фона на доминиращата Орфейска* порода коне, ярко контрастираха няколко елитни жребци, фризийска порода. Внесените от Холандия абаносови красавци струват между 6 и 20 хиляди евро и определено са за ценители. Огромен кон бе възседнат гордо от Димо Манолов, който обаче обясни, че няма да рискува животното си в надбягване. Било обида към породата-това били впрегатни животни. Иван Ников обаче бе запрегнал совята „фризийка” в китна „карета” и обяви, че ще се състезава при каруците. Чифт катранено черни нейни братовчеди се готвеха за същото. Фризийците бяха собственост на хора от оргкомитета. Поради липса на хасковски клуб те членували в софийски, но имали идеята да възродят конния спорт в Хасково. Платили цялото мероприятие от джоба си. Осигурили и щедри награди. За първо място в дисциплина – 80 лв, чувал фураж и купа. Второ място-50 лв, чувал фураж и медал, трето-20 лв, чувал фураж и медал. Дисциплините бяха доста – надбягване в галоп, надбягване в тръс/с така наречените рисаци/, състезание с каруци, двуколки и накрая-теглене на трактор.

Над 80 участника се включиха в първата хасковска кушия от 2002-ра година. Амбицията за следващата е нещата да се получат по-добре.

*Орфейска порода-нарицателно за конете на Махалата, които използват кв. Орфей за пасище. Поне няколко такива/разпознати от орфейци/ участваха в кушиите

Г.Христов

Най-леките "жокеи" и каруци печелеха
Животните изядоха доста бой
Битките бяха оспорвани до последния метър
Двуколките развиваха най-голяма скорост. Проблемът бе как да спрат
Петя от Хасково бе една от малкото победителки извън Махалата. Тя спечели на "пиник"
Малки и големи
Иван Ников и неговата фризийска красавица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини