„Ранглиста” на корумпирани кметове представи Яне Янев

Светлина около сигнали от комисията за борба с корупция по-високите етажи на властта за 16 „кметове феодали"оповести днес на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев.

По част от сигналите компетентните органи са се произнесли, обясни той. Консерваторът смята, че има най-вероятно и други корумпирани кметове, за които сигнали още не са дадени.
Прави впечатление, че сред „кметовете феодали", събрани от Янев, не присъства нито един от големите градове с кметове на ГЕРБ - Бургас, София, Русе, Пловдив, Благоевград и т.н.

Първият сигнал е срещу бившия кмет на Разлог Любен Татарски за нанесени щети на общината и държавата чрез далавери в сектор „образование" и далавери със земи в землището на Разлог.
Не е пощаден и кметът на Хаджидимово за далавера с църковен имот. Далавери са констатирани и в община Трън, където кметът Станислав Николов разпоредил всички материали за общината да се купуват от семейния магазин.
Арбен Мименов, кмет на община Сатовча пък е уличен в тежки финансови нарушения.
Кметът на село Вълкосел също се е проявил, но комисията на Яне Янев и него е „хванала в крачка".

Кметът на Кюстендил Петър Паунов нарушил финансовата дисциплина на общината като към сигнала по думите на Яне Янев са приложени „обилен" обем материали. Самият сигнал е над 70 страници, каза лидерът на РЗС.

Йордан Шишков бивш кмет на община Родопи се снабдил с „безценни имоти на безценица".
Ахмед Ахмедов, кмет на община Цар Калоян, е злоупотребил с парите за преодоляване на щетите от бедствието в общината. Има системни злоупотреби от 2007 година насам, категоричен е Янев.

Сигнал е подаден и срещу Цонко Цонев от общинари в Каварна, като сигналът е за злоупотреба с европари, злоупотреба с рок концертите на територията на Каварна и мнима евроинтеграция на ромите.
От концертите на рок гиганти общината спечелила малко над 1000 лева. Освен това в Каварна кметът си „създал" частен съд и прокуратура и така досега злоупотребите на кмета не са били наказани.
В замяна съдии и прокурори получавали апетитни морски имоти. Благодарните магистрати отмени над 40 акта, наложени на Цонко Цонев от АДФИ.

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев също се нарежда в листата с корумпирани градоначалници.
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който и кмет на Карлово също намира място в листата, като според подадения сигнал срещу него той лично се е облагодетелствал още от първия си мандат чрез подбрани фирми. Тенденцията продължила и през втория му мандат като в обогатяването вече са включени и съпругата и брата на Кабаиванов.

Кметът на Варна Кирил Йорданов се „разписва" с цели 3 сигнала в комисията на Яне Янев. Според единия сигнал за кметуването си Йорданов ощетил Варна с над 1,5 милиарда лева.

Кметът на Хасково Георги Иванов също не е „пожален". Сигналът е, че фирмата на Иванов ремонтира без търг хирургическия блок в града, а фирма на сина му асфалтира улиците в града. Освен това малкият син на Георги Иванов си построил хотел в центъра на града. Кметът на Хасково въвел и „такса рекет" за всички, които искали да строят в Хасково.

Александър Абрашев, кмет на община Калояново злоупотребил с изграждането на промишлена зона, като кметът сключил неизгоден договор.
Монтанският кмет Златко Живков е уличен в конфликт на интереси заради купуването на лекарства от семейната аптека.
Кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов е с най-краткия сигнал - само забогатял, след като станал кмет и си направил зоологическа градина в кметския кабинет. Скъпите животинки бивали скривани в мазетата, когато идвали висши гости.

Лидерът на РЗС обясни, че въпросните кметове са покровителствани от ГЕРБ, БСП, ДПС. Не се потвърдило това, че Любен Татарски е с чадър от ГЕРБ, по думите на Яне Янев.

Най-сложен откъм партийна подкрепа се оказал Петър Паунов, кметът на Кюстендил. Той се хвалел, че се е разбрал с Мая Манолова, което според лидера на РЗС се потвърждавало от това, че на заседанието на комисията, когато постъпил сигнала за Паунов Манолова била „тиха, кротка и унила, като комунист на разпит".
Паунов също така се хвалел, че се ползва с подкрепата на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Кметът на Хаджидимово пък се хвалел, че е активист на Меглена Кунева. Консерваторът е убеден, че Ахмед Башев е с висша подкрепа от Ахмед Доган, иначе щял да е най-малко в затвора в Бобов дол.
Над Кирил Йорданов е имало не чадъри, а цели шезлонги от тройната коалиция, изтъкна Яне Янев.

Консерваторът е доволен от решението на Конституционния съд, че НС може да проверява помилванията, опрощаване на дългове и даването на българско гражданство на президентската институция.
Припомняме, червените сезираха КС за парламентарната комисия на Яне Янев за помилванията на Георги Първанов.

Тогава от БСП ревяха като бесни кучета, подчерта той. Помилването категорично твърдя е било бизнес, изтъкна лидерът на РЗС.

100% положително е отношението на Яне Янев към Михаил Константинов, според когото той е достоен учен, доказан математик. Лидерът на РЗС е категоричен, че Михаил Константинов не би направил нищо срещу честния вот.

Янев каза още, че с движение „Модерна България" имат няколко обши инициативи - като подписката за отзоваване на всички изборни позиции. Консерваторът вече се среща с протестиращи, а снощи в централата на РЗС са „препитани" 50 кандидат-депутати.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини