Венецуела разследва версията, че Уго Чавес е бил отровен

Венецуелските власти започват официално разследване на версията за възможното отравяне на президента Уго Чавес. Това заяви пред телевизия ”Телесур” и.д. президент на Венецуела Николас Мадуро, предаде "Фокус".

Според Мадуро именно отравяне е станало причина за скоротечния рак, довел до смъртта на Чавес на 5 март след двугодишна борба със заболяването.
 
„Ние ще установим истината. Интуицията ни подсказва, че нашият комендант Чавес е бил отровен от тъмни сили, които са искали да го принудят да се отклони от правия път”, допълни и.д президент на Венецуела.

В същото време противниците на политиката на Уго Чавес смятат, че тези обвинения са проява на желанието на властите да затвърдят вярата на народа в теориите за заговор на империалистическите държави.

Николас Мадуро обяви, че Уго Чавес е бил заразен с рак, още преди кончината му. Тогава той категорично заяви, че раковото заболяване е поредният заговор на враговете на страната в поредицата конспирации. Мадуро отбеляза, че "в историята има много подобни примери, последният от които е заболяването на палестинския лидер Ясер Арафат".

58-годишният Уго Чавес управлява южноамериканската държава 14 години. Той бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов мандат на предвидената дата 10 януари.
Управлението на държавата временно премина в ръцете на Николас Мадуро. Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини