Автентични разкази за борбата с наркотичната зависимост чуха учениците от Бяла река

Представители на образователна програма  „Младежи на кръстопът” гостуваха на учениците от среден курс в ОУ“Любен Каравелов“ в село Бяла река. Срещата беше осъществена на 5 март със съдействието на г-жа Ваня Милева-учител и психолог. Дискусията бе водена от Мариян Паунов – психолог и координатор на програмата, който от години работи по този проект. Той представи Ангел и Живко - момчета, които са успели да се освободят от оковите на хероина. Те споделиха истории от своя живот на наркозависими, за огъня и трудностите, през които са преминали семействата им, за да бъдат спасени от капана на хероина. Разказите им бяха изключително въздействащи и с ясни послания към учениците: „Никога не пробвайте от любопитство!” „Първата доза убива!” и „Има надежда за всеки, решението не е в наркотиците!”

На срещата присъства и Секретаря на МКБППМН - г-жа Мария Кьосева, която също взе отношение по проблема. 

Програма „Младежи на кръстопът“ стартира през 1994 година в Унгария, а в България през март 2002 година. Темите, които тя представя, са актуални и вълнуват учениците: за приятелството, за живота, за взаимоотношенията, самочувствието, наркотиците, как да разрешаваме конфликти и др. Много училища от Пловдив, областта, а и извън нея, са преминали през повечето от темите, които представя програмата. По приемлив начин ръководителите съумяват да достигнат до подрастващите и да представят на разбираем и достъпен език проблемите на обществото днес. Превенцията е един от основните методи, чрез които може да бъдат предпазени младите хора от пороците и опасностите на днешното модерно време.

Осъзнавайки важността и отговорността пред подрастващите, ръководството на ОУ”Любен Каравелов”, с. Бяла река в лицето на г-жа Иванова предостави възможността учениците да бъдат запознати с някои от най-ширещите се проблеми на обществото и младежта. През месец февруари учениците от среден курс бяха запознати с „Трафика на хора”- проблем изключително актуален и нарастващ с главоломни размери в световен мащаб. За целта присъстваха представители от ЦОП, гр. Първомай. 

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини