Уго Чавес се бори за живота си

Президентът на Венецуела Уго Чавес се бори за живота си, заявил пред една от националните телевизии неговият заместник Николас Мадуро. "Нашият командир е болен, защото отдаде живота си за тези, които не притежаваха нищо", казал още вицепрезидентът, предаде Би Би Си.

Първото официално съобщение, че Чавес е болен и се лекува от рак, се появи през юни 2011 г. Той не е виждан на публично място, откакто замина през декември миналата година за поредния кръг от лечение в Куба. Според непотвърдена информация управляващият от 14 г. Венецуела Чавес има рак в областта на таза. След поредната операция има тежка инфекция на дихателните пътища, поради което диша с трахеотомна тръба.

В Каракас Мадуро, на когото се гледа като на приемник на Чавес каза още, че президентът "не се грижел за здравето си, защото отдал тялото и душата си на народа". "Той се бори за живота си, за своето здраве, и ние сме с него в тази му битка", подчертал вицепрезидентът.

Чавес е в състояние на мозъчна смърт още от 30 декември 2012 г., заяви по колумбийската телевизия NTN24 бившият посланик на Панама в Организацията на американските държави Гилермо Кочес. Според него венецуелският президент бил върнат в Каракас от Хавана, тъй като властите в Куба не искали да спрат апарата за командно дишане на Чавес. Това било направено преди 4 дни в Каракас, продължава Кочес, цитиран от РИА Новости. Според думите му всеки момент можело да бъде обявено провеждането на предсрочни президентски избори. "Ако властите в Каракас искат да ме опровергаят, нека просто да покажат Чавес", отсякъл Кочес. Представители на външното министерство в Каракас, естествено, отрекоха твърденията му и казаха, че за здравето на президента се полагат всички грижи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини