Готвените съкращения - фатални за психиатрично болните

За негативни последицив психиатричната помощ, при евентуално съкращаване на щатни бройки, предупреждават от Българската Психиатрична Асоциация.

В открито писмо нейният председател доцент доктор Христо Кожухаров предупреждава: „Планираното съкращение на щатни бройки ще доведе до още по-тежки увреди в болничната психиатрична помощ и остро нарастване на риска от инциденти с опасни последици".

Считаме, че съкращаването на и без това неголемия щат на психиатричните болници ще има лоши последици за стационарната психиатрична помощ в страната ни, категоричен е той. Очевидно е, че без болници всички други психиатрични служби ще бъдат принудени да променят из основи своята дейност, с което ще настъпят вреди за многоброен контингент от лица с психиатрични проблеми, подчертава Кожухаров.

Затова и Българската Психиатрична Асоциация предлага да не се провежда редуциране на кадровия състав на психиатричните болници. „Предлагаме разширена среща на представители на всички групи психиатрични служби с МЗ за набелязване на мерки за подобряване на психиатричното ни здравеопазване", иска още доктор Христо Кожухаров.

Българската Психиатрична Асоциация изразява недоумение и неодобрение относно планираното 10% редуциране на кадровия състав на държавните психиатрични болници.

Като аргумент това да не се случи психиатрите изтъкват, че от няколко години състоянието на държавните психиатрични болници е драстично влошено. Материалната база почти навсякъде е амортизирана, не достигат лекари, медицински сестри и санитари - до голяма степен поради много ниското възнаграждаване на труда в тези заведения, предупреждава доктор Христо Кожухаров.

Същевременно, обемът на работата в тези заведения не намалява. Тeхен контингент са пациенти с тежки и много тежки психични разстройства, и изразена социална дезадаптация, често  с непосредствена опасност за себе си или околните.

Припомняме, вчера здравните синдикати скочиха срещу планираните 10% съкращения в държавните болници. От здравното ведомство поясниха, че  социалните партньори не са разбрали правилно информацията за бъдещите съкращения.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини