Николай Чурчулиев е и юнак, и ахмак за виното

Николай Чурчулиев

Николай Чирчулиев е един от най- популярните майстори на домашно вино в Първомай. Заедно с именяци и винари празнува  Трифон Зарезан и по стара, и по нова традиция.

Какво е за теб виното?

Н.Ч: Еликсир, хоби… Почти до професионализъм. Не съм професионалист, защото сега специалността ми е пенсионер.

Преди малко те поканиха да журираш на Празника на виното, но ти отказа, защо?

Н.Ч: Да. Веднъж вече съм бил в журито. Но предпочитам да съм участник. Виното го имам – остава да занеса проба. Участвал съм в почти всички празници, без първия. Имам награди за бяло, за червено вино…

Мислех си, че правиш само червено вино?

Н.Ч: А не – имам вино димят. А от червените съм майстор на памид и мерло.

Какво е нужно, за да се получи хубаво вино?

Н.Ч: Хубавото вино се получава от качествено грозде с необходимата захарност. Друга тайна съставка няма. Не слагам никакви билки и треви. Използвам  серниста киселина. Когато ме питат винаги обяснявам всичко, което знам.Но хората нямат търпение. Казват, че нямат време, а то си има работа, за да стане.

И все пак – вино или ракия предпочиташ?

Н.Ч: Всичко пия. И вино, и ракия. Ракията я правя двойно препечена, до към 420, нагоре е спирт и не е хубава. Правя си и мезето.

А тънкости в сервирането на виното има ли?

Н.Ч: За виното е хубаво да се пие с добра компания, с добри приятели. Мезето също е важно – сирене, кашкавал и от мезета, които сам си правя. Жените предпочитат по- подсладените вина. Някои слагат лед, други лимонада. Всеки го пие както му харесва, но за мен това вече не е вино.

Вярно ли е, че във виното е истината?

Н.Ч: Всички така казват. Обаче има една друга приказка – ахмак лозе копае, юнак вино пие. А аз съм и ахмак, и юнак. Обаче нали знаеш – дай на мързеливия работа и той ще ти даде акъл. За това копая лозето си с мотокултиватор, имам си специална система за връзване, използвам моторна пръскачка и  успявам. Жената идва само за бране. В юначеството се справям сам.

Какво ще пожелаеш на производителите на вино?

Н.Ч: За да се получи хубаво виното трябва да се започне от днес – от резитбата, да се гледа гроздето, за да се получи добра продукция. Но най- важното е да си добър човек, позитивен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини