12 °C

Николай Чурчулиев е и юнак, и ахмак за виното

Николай Чурчулиев

Николай Чирчулиев е един от най- популярните майстори на домашно вино в Първомай. Заедно с именяци и винари празнува  Трифон Зарезан и по стара, и по нова традиция.

Какво е за теб виното?

Н.Ч: Еликсир, хоби… Почти до професионализъм. Не съм професионалист, защото сега специалността ми е пенсионер.

Преди малко те поканиха да журираш на Празника на виното, но ти отказа, защо?

Н.Ч: Да. Веднъж вече съм бил в журито. Но предпочитам да съм участник. Виното го имам – остава да занеса проба. Участвал съм в почти всички празници, без първия. Имам награди за бяло, за червено вино…

Мислех си, че правиш само червено вино?

Н.Ч: А не – имам вино димят. А от червените съм майстор на памид и мерло.

Какво е нужно, за да се получи хубаво вино?

Н.Ч: Хубавото вино се получава от качествено грозде с необходимата захарност. Друга тайна съставка няма. Не слагам никакви билки и треви. Използвам  серниста киселина. Когато ме питат винаги обяснявам всичко, което знам.Но хората нямат търпение. Казват, че нямат време, а то си има работа, за да стане.

И все пак – вино или ракия предпочиташ?

Н.Ч: Всичко пия. И вино, и ракия. Ракията я правя двойно препечена, до към 420, нагоре е спирт и не е хубава. Правя си и мезето.

А тънкости в сервирането на виното има ли?

Н.Ч: За виното е хубаво да се пие с добра компания, с добри приятели. Мезето също е важно – сирене, кашкавал и от мезета, които сам си правя. Жените предпочитат по- подсладените вина. Някои слагат лед, други лимонада. Всеки го пие както му харесва, но за мен това вече не е вино.

Вярно ли е, че във виното е истината?

Н.Ч: Всички така казват. Обаче има една друга приказка – ахмак лозе копае, юнак вино пие. А аз съм и ахмак, и юнак. Обаче нали знаеш – дай на мързеливия работа и той ще ти даде акъл. За това копая лозето си с мотокултиватор, имам си специална система за връзване, използвам моторна пръскачка и  успявам. Жената идва само за бране. В юначеството се справям сам.

Какво ще пожелаеш на производителите на вино?

Н.Ч: За да се получи хубаво виното трябва да се започне от днес – от резитбата, да се гледа гроздето, за да се получи добра продукция. Но най- важното е да си добър човек, позитивен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини