Свободните професии и ЕТ променят осигуровките си до 31.01

Само до 31 януари самоосигуряващите се лица /Например упражняващи свободна професия , занаятчии; еднолични търговци, регистрирани земеделски производители могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Лицата ще могат да изчисляват и внасят осигурителните си вноски при по-висок процент от миналата година, като се възползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, или пък да плащат по-нискък процент за инвалидност поради общо заболяване и старост. Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени само за времето, през което са внасяли дължимите осигурителни вноски.

НАП напомня още, че от началото на тази година двете от най-често подаваните осигурителни декларации - Образец 1 и Образец 6, ще се изпращат от работодателите в НАП в един и същи срок. Според промените в законодателството, в повечето случаи, това трябва да става ежемесечно до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, попълнени в тях.

Промяната на сроковете за подаване на осигурителните декларации е във връзка с променения срок за внасяне на задължителните осигурителни вноски, който е 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат. От 1 януари 2013 година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини