4 °C

135 години от победния ход на руската армия по Първомайско

Генерал Николай Веляминов

В началото на 1878 година  от три посоки руски формирования достигат пределите на Първомайска околия – от Чирпан приижда ген. Карцов,  от запад ген. Гурко и от юг преследващите Сюлейман паша кавалерийски формирования на генералите Веляминов, Чернобузов и Червин.

 По пътя от Поповица към Хасково се движат поделенията под командването на ген. Гурко.  Записан е дори точния час в който Дебър е бил „очистен“ от турските войски – 16 часа. Тогава там навлизат 2 стотни казаци под командването на полковник барон Шакелберг. След него пристига една дивизия с командир генерал-майор Клодт. Селището е избрано за място за пренощуване. Наред с това започва трескаво събиране на информация, в което местното население оказва помощ.  Получават се сведения, че между Дебър и Бяла река е изоставен  турски обоз: „…Цялото шосе е заето от обоза на турските бежанци, захвърлили своите жени, деца и побягнали към съседното село Гюндекли(Гювендекли)…“

Изпратеният да разузнае какво е положението по пътя, кап. Зданович, завзема село Бяла река без бой към 20 часа.

В същото време капитан Назимов насочва своите кавалеристи към днешна Поройна. В покрайнините му е посрещнат от изстрелите на отряд черкези. Заради късния час и тъмнината кап. Назимов се отказва да води военни действия, преминава реката и отделя Поройна (Долно Дерекьой) от изчезналото  вече Горно Дерекьой с помощта на постове и часови. На другия ден откъм Дълбок извор пристигат разузнавателни части и с тяхна помощ черкезите са разбити и окончателно е освободено село Поройна.

Според  спомените на местните жители, Дълбок извор е освободено още на 8 януари от преминалите разузнавателни отряди.  Те, заедно с взводът на корнет Миллер, който също събирал сведения, преминали през Татарево сутринта на 18 януари и се свързват с полка, който е бил в Дебър.  Авангардът на ген. Гурко се отправя към Хасково. В книгата си Никола Сталев прави предположение, че на 18 януари руснаците навлизат и в село Православен.

Сталев прави предположение и за това, че I Кавказка кавалерийска дивизия се е движела успоредно на формированията,  движещи се в посока Хасково, но с два дена напред. За това може да се счита, че кв. Любенво и Караджалово са освободени на 15 и 16 януари.  Пак тогава, свободата си получават горящото Крушево и чифликът, който е бил на мястото на днешното село Добри дол.

По материали от книгата на Никола Сталев „ Първомай и Първомайско през вековете”

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини