25 °C

135 години от победния ход на руската армия по Първомайско

Генерал Николай Веляминов

В началото на 1878 година  от три посоки руски формирования достигат пределите на Първомайска околия – от Чирпан приижда ген. Карцов,  от запад ген. Гурко и от юг преследващите Сюлейман паша кавалерийски формирования на генералите Веляминов, Чернобузов и Червин.

 По пътя от Поповица към Хасково се движат поделенията под командването на ген. Гурко.  Записан е дори точния час в който Дебър е бил „очистен“ от турските войски – 16 часа. Тогава там навлизат 2 стотни казаци под командването на полковник барон Шакелберг. След него пристига една дивизия с командир генерал-майор Клодт. Селището е избрано за място за пренощуване. Наред с това започва трескаво събиране на информация, в което местното население оказва помощ.  Получават се сведения, че между Дебър и Бяла река е изоставен  турски обоз: „…Цялото шосе е заето от обоза на турските бежанци, захвърлили своите жени, деца и побягнали към съседното село Гюндекли(Гювендекли)…“

Изпратеният да разузнае какво е положението по пътя, кап. Зданович, завзема село Бяла река без бой към 20 часа.

В същото време капитан Назимов насочва своите кавалеристи към днешна Поройна. В покрайнините му е посрещнат от изстрелите на отряд черкези. Заради късния час и тъмнината кап. Назимов се отказва да води военни действия, преминава реката и отделя Поройна (Долно Дерекьой) от изчезналото  вече Горно Дерекьой с помощта на постове и часови. На другия ден откъм Дълбок извор пристигат разузнавателни части и с тяхна помощ черкезите са разбити и окончателно е освободено село Поройна.

Според  спомените на местните жители, Дълбок извор е освободено още на 8 януари от преминалите разузнавателни отряди.  Те, заедно с взводът на корнет Миллер, който също събирал сведения, преминали през Татарево сутринта на 18 януари и се свързват с полка, който е бил в Дебър.  Авангардът на ген. Гурко се отправя към Хасково. В книгата си Никола Сталев прави предположение, че на 18 януари руснаците навлизат и в село Православен.

Сталев прави предположение и за това, че I Кавказка кавалерийска дивизия се е движела успоредно на формированията,  движещи се в посока Хасково, но с два дена напред. За това може да се счита, че кв. Любенво и Караджалово са освободени на 15 и 16 януари.  Пак тогава, свободата си получават горящото Крушево и чифликът, който е бил на мястото на днешното село Добри дол.

По материали от книгата на Никола Сталев „ Първомай и Първомайско през вековете”

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини