Борисов: Лук ми пращат, а пръстите им в злато!

На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени, ядоса се Бойко Борисов=

Борисов нареди масови съкращения във ВМЗ-Сопот.

700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав.

Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов в коментар за ескалацията на протестите в града пред Дарик радио.

Вчера Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот, след като до изтичане на крайния срок, бе внесена само обвързваща оферта от единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД, но не и депозит от 3 млн. евро. От компанията приватизатор държат да съкратят около 2 хил. души персонал от ВМЗ, за да стане то рентабилно. Към момента във ВМЗ работят 3100 човека. Стратегията за приватизация на дружеството, приета от парламента, не позволява съкращения на персонал без подпис на синдикатите.
Днес министър Делян Добрев също подкрепи идеята за промяна на стратегията, като най-добър вариант за бъдещето на дружеството.

Премиерът смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души. „Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят. Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека.

„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов. По време на протестите жена от Сопот символично подари вечерята си на Бойко Борисов - филия хляб и лук.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини