Интернет гиганти се готвят за борба срещу правилата на ЕС за личните данни

Евродепутати вероятно ще бъдат подложени на сериозен натиск от интернет гиганти като Facebook и Google заради законодателство на Европейския съюз, което ще ограничи правото им да използват и продават лични данни събрани онлайн, съобщи EUobserver.

Докладът на евродепутата от групата на зелените Ян-Филип Албрехт за регулациите на ЕС за защита на данните предлага за засили правилата за правото на хората да изтриват данните си, ако няма законова причина компаниите да я запазят.

Албрехт се противопоставя на предвижданията, че това ще позволи на компаниите да променят причината, поради която запазват личните данни, след като са били събрани. Според него трябва да се направи всичко възможно да се спрат интернет гигантите да използват и продават данни без изричното разрешение на потребителите.

"Потребителите трябва да бъдат информирани за това, което се случва с данните им, и трябва да могат съзнателно да се съгласят с обработката на данни или да я отхвърлят", каза евродепутатът.

От своя страна еврокомисарят по основните права Вивиа Рединг заяви, че се радва много на подкрепата на Европейския парламент за постигането на целта на Европейската комисия за засилване на правилата за защита на данните, които са от 1995 г., или "епохата преди интернет". Рединг е известен привърженик на "правото да бъдеш забравен" в онлайн пространството.

Интернет компаниите обаче са все по-критични към предложението. Търсачките и социалните медии генерират голяма част от печалбите си от кликове на реклами, които са специално насочени според интересите на потребителите и от продаването на информация за техните навици онлайн.

Според Ерика Ман, която е ръководител в департамента за европолитики във Facebook и е бивш евродепутат, докладът е добър в много отношения. Тя обаче подчерта, че компанията е притеснена, че някои аспекти от текста не подкрепят развитието на единния цифров пазар на ЕС и реалността на иновации в интернет.

В същото време Industry Coalition for Data Protection – група, лобираща за интересите на информационните и комуникационните технологии – обвини Албрехт, че е "пропуснал възможността да съгласува ефективно защитата на личната свобода с правилата за защита на бизнес управлението".

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини