Ексхумираха тленните останки на Ясер Арафат

Тленните останки на покойния палестински лидер Ясер Арафат бяха ексхумирани, за да бъдат установени причините за неговата смърт през 2004 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Конкретни резултати се очакват през март-април 2013 г.

Ясер Арафат почина на 75 години на 11 ноември 2004 г. във военната болница Перси, край Париж. Причините за смъртта му така и не бяха изяснени. Тезата за евентуалното отравяне на Ясер Арафат беше подета от излъчен по телевизия "Ал Джазира" документален филм, в който става ясно, че Институтът по радиофизични изследвания в Лозана, в Швейцария, е анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат и е открил голямо количество полоний, посочва Франс прес. Тогава лабораторията, извършила изследването, обяви, че резултатите от него са изненадващи, но подчерта, че те са недостатъчни, за да докажат, че Арафат е бил отровен.

Палестински служители твърдят, че е бил отровен от Израел, но не представят доказателства в подкрепа на тезата си. Израел отрича да има нещо общо със смъртта на Арафат. През 2004 г. не е била извършена аутопсия на тялото по молба на вдовицата на Арафат. Лекувалите го френски лекари казаха, че не могат да определят причината за смъртта, припомня Ройтерс.

В ексхумацията, започнала рано тази сутрин в Рамала, участваха експерти от Швейцария, Франция, Русия и палестинските територии. Взети са били мерки изваждането на тленните останки на Арафат да протече далеч от публичното внимание - мавзолеят на Арафат, който се намира в комплекса на палестинския президент Махмуд Абас, е ограден със сини платнища, а горната му част е покрита с огромно палестинско знаме.

След взимането на пробите, тленните останки на покойния палестински лидер отново бяха погребани, а гробницата бе запечатана, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Изследванията на тленните останки ще продължат няколко месеца и не се очаква да има някакви конкретни резултати преди март-април догодина, каза говорител на университетската болница в Лозана, Швейцария, където бяха направени първоначалните изследвания на дрехите на Арафат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини