"Манчестър Сити" отпадна от Шампионската лига

В дерби срещата вчера в Шампионската лига отборите на „Манчестър Сити” и „Реал Мадрид” завършиха при равен резултат – 1:1. Така англичаните казаха сбогом и на теоритичните си шансове за продължаване напред в лигата, а „Реал” заемат второто място в крайното класиране на група D.

Първо полувреме

В началото на срещата „Сити” заложи на схема 5-3-2, като на Коларов отляво и на Майкон отдясно се разчиташе да повторят това, което направи „Ювентус” срещу „Челси” във вторник вечерта (20 ноември) – да отворят крилата и да овладеят и двата фланга. Моуриньо пък беше избрал схема 4-5-1 с ясната идея да парира възможността англичаните да упражняват активна преса и с ранно отнемане на топката да създават постоянно напрежение дълбоко в половината на „Реал”.

И действително в първите десет минути „Сити” опитаха натиск, какъвто направи „Ювентус” срещу „Челси”. Само че „Реал” отговориха със стръв и борба за всяка топка, а в десетата минута наказаха безмилостно първата сериозна грешка на англичаните – центриранеот десния фланг изведе Карим Бензема сам на два метра от Джо Харт и французинът с лекота заби топката в английската врата – 0:1. В ситуацията фрапираща беше грешката на Майкон, който явно беше забравил, че когато отборът му не владее топката, трябва да играе като бек, а не като крило и най-спокойно проспа влизането на Бензема зад гърба му.

Усетили разколебаването на „Сити”, испанците натиснаха и набързо пропуснаха две удобни положения след флангови атаки през зоната на Майкон. А в петнадесетата минута Роналдо направи чудовищен пропуск – сам срещу вратаря опита да го прехвърли, но го направи твърде леко и защитник в небесно синьо успя да предотврати гола.

Превъзходството на „Реал” беше толкова голямо, че „Сити” успяха да отправят първи точен удар във вратата на испанците едва в 21-вата минута. До този момент „Белия балет” вече беше сторил това пет пъти, като се очертаваше това далеч да не е всичко. И само две минути по-късно Кедира мина като на парад през центъра на защитата на „Сити”, която буквално му изкозирува, но подобно на Роналдо отигра твърде лековата сам срещу Харт и позволи на вратаря да го парира.

Първата истинска опасност за „Сити” дойде едва в 27-та минута, когато двойно подаване между Агуеро и Майкон изведе последния на добра позиция, но бразилецът стреля слабо. Това обаче се оказа и най-сериозното положение за англичаните до края на полувремето, докато „Реал” осъществи още няколко добри атаки, но без да има чиста голова опасност.

Второ полувреме

Втората част започна доста по-спокойно, като очаквано „Сити” тръгна в атака, но „Реал” се бранеше спокойно. Все пак в 50-тата минута Давид Силва омагьоса защитата на испанците на границата на назателното поле, направи бърза размяна на двойни пасове със Серхио Агуеро и аржентинецът излезе сам срещу Касияс, но си поведе дълго топката и вратарят с лекота я овладя.

„Сити” опитваха по всякакъв начин да усилят натиска, но всъщност „Реал” правеше по-чистите ситуации на контраатака. И когато в тези минути очаквахме бурята всеки момент да се разрази, на сцената се появиха съдиите. В три последователни ситуации Джанлука Роки взе абсурдно грешни решения – първо даде жълт картон на Сабалета за чист шпагат срещу Ди Мария, после не даде чист фаул и картон на Хави Гарсия за задържане на Арбелоа, а накрая даде картон на Рамос за игра с ръка при напълно безобидна ситуация.

Действията на съдията обаче посъбудиха „Сити” и в 64-тата минута Серхио Агуеро по чудо не изравни. Центриране отдясно намери аржентинеца на половин метър пред Касияс, той стреля от движение, но испанският вратар с невероятен плонж спря топката на самата голлиния.

И когато не става от игра, става от статично положение – в 72-рата минута съдията Роки даде дузпа за „Сити” при ситуация, която ако беше извън наказателното поле, едва ли щеше да бъде свирено нарушение. Зад топката застана Агуеро, който литна Касияс и вкара в долния ляв ъгъл – 1:1.

Оттук насетне ясно си пролича защо „Сити” все още ще трябва да изяде много хляб, за да стигне до признание в Европа. С човек повече в продължение на 20 минути англичаните не успяха да притеснят „Реал” ни най-малко, като единственото, което направиха, беше един крайно неточен удар на Яя Туре от дъгата на наказателното поле в 92-рата минута.

Защо „Реал” не победи?

Испанците определно бяха по-добрия отбор, но лековато пропуснаха да довършат „Сити” още до средата на първото полувреме. Разликата от един гол никога не може да бъде гаранция за успех и едно спорно съдийско решение обърна каруцата.

Защо „Сити” не победи?

Класа и грешен треньорски подход – двете големи разлики между „Сити” на Манчини и „Реал” на Моуриньо. Италианският треньор започна с крайно грешна постройка, залагайки като основни фигури в тактиката си на двама несигурни играчи – вече поостарелия Майкон и Александър Коларов, който досега в кариерата си не е доказал, че е нещо повече от среден като качество футболист. Голямото разочарование на „Сити” обаче беше Самир Насри, който буквално не пипна топката и беше сменен още на почивката.

Състави:

„Манчестър Сити” – Джо Харт (вратар); Майкон, Венсан Компани, Пабло Сабалета, Александър Коларов (Хави Гарсия), Матия Настасич, Самир Насри (Карлос Тевес), Давид Силва, Яя Туре, Един Джеко, Серхио Агуеро (Джеймс Милнър)

„Реал Мадрид” – Икер Касияс (вратар); Пепе, Серхио Рамос, Фабио Коентрао, Алваро Арбелоа, Сами Кедира, Чаби Алонсо, Лука Модрич (Хосе Кайехон), Анхел Ди Мария (Раул Албило), Кристияно Роналдо, Карим Бензема (Рафаел Варан)

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини