В Деня без дим няма заведение за непушачи

В Международния ден без тютюнопушене, непушачите в Първомай могат да отчетат, че въпреки въведената през юни забрана, отново почти няма заведение без тютюнев дим. Причините са много. Първата - никой не контролира изпълнението на заповедта в провинциалното ни градче. За седмицата между 2 и 8 ноември, от РЗИ - Пловдив са направени 354 проверки и са съставени 5 акта на физически лица и 1 на юридическо. Всички – извън Първомай.

Другата причина е вътрешната убеденост на пушачите, че са повече, по- силни и  че нахалството им, всъщност, е право на свободен избор. Тук с тях може да се спори. Не са повече – статистиката категорично сочи, че не са повече от 30%. С това, че са по-силни се съгласяваме. Компания с един пушач е готова да се подложи на задимяване. Компания с един непушач никога няма да се лиши от удоволствието да го трови. Що се отнася до свободния избор – изборът на трезвениците е да си пият кафето на чист въздух, но такова място почти няма. Изборът на пушачите – да платят глобата с надеждата, че няма кой да и я наложи.

 Единственото заведение, за което знаем и наемателите са категорични, че няма да допуснат да се одимява, е „Бохеми“. Но заради спадналия оборот, в скоро време може би ще го напуснат. Опитите на останалите кафеджии и ресторантьори са свързани с намаляване на работното време, съкръщаване на персонала и търсене на вратички в закона. Най- често използваният трик е управителят да възложи със заповед спазването на забраната за пушене на някой от служителите. Кадящите приемат, че те носят сами отговорността. Така, ако все пак се стигне до налагане на глоба – плащат димящите, а заведението не носи отговорност и няма опасност да бъде затворено. От друга страна собственици на заведение, които са против цигарите, споделят, че оборотите са спаднали не само заради забраната. Според тях кризата също допринася за по- малките печалби. В същото време признават, че им е  все по- трудно да се борят с нахалството на пушачите.

По традиция Международният ден без тютюнев дим се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година инициативата се провежда под надслов: „Ако не аз - кой, ако не сега - кога?". Настоящето мото на кампанията напълно подкрепя въведената през юни 2012 година в нашата страна пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.
Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.
Целта на провежданата във всички области на страната кампания е пушачите да се опитат да откажат поне за един ден цигарите, като спестените пари могат да се използват за пожелано от тях подпомагане на нуждаещи се деца и ученици, да бъдат дарени за лечение на болно дете, за боядисване на спортна площадка и т.н.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини