Референдумът на 27 януари, гласуването в чужбина - в посолства и консулства

Първата стъпка на Централната избирателна комисия, след като президентът определи датата 27 януари 2013 г. за провеждане на референдума, е приемането на изборните книжа, по които ще се гласува.

Това обяви говорителят на централната избирателна комисия Бисер Троянов, цитиран от "Фокус". Той поясни, че срокът за приемане на документите е три дни след обнародване на указа на президента.
Референдумът ще се състои на 27 януари.

Изборните книжа са свързани с начина на изработване на избирателните списъци, отстраняване на непълноти и грешки в тях, конституиране на СИК и РИК, отчитане на резултатите от гласуването както и начинът, по който ще бъдат отразени данните в протоколите на комисиите.

„Тъй като се касае за национален референдум, на него могат да гласуват всички български граждани, които са навършили 18-годишна възраст, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание „лишаване от свобода” и те трябва да имат постоянен адрес на територията на страната към датата, на която ще бъде обнародван указът на президента за насрочване на националния референдум”, каза Троянов.

ЦИК прие, че право да отразят своя вот на предстоящия референдум трябва да имат и българските граждани, които се намират извън страната, но в секциите, които са образувани само в дипломатическите и консулски представителства”, посочи той. Говорителят на ЦИК поясни, че минималният брой подадени заявления в посолствата, за да се разкрие избирателна секция е 20. Както и при другите видове избор, легитимацията на гражданите в изборния ден е с лична карта, а желаният отговор се отбелязва в бюлетината с „Х”, поясни Бисер Троянов.
ЦИК ще проведе информационна кампания за начина на гласуване.
Националният референдум ще се свика с въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". За това решение гласуваха общо 113 депутати, от които 106 - "за", 7 - "против". Депутатите от "Коалиция за България" и ДПС не гласуваха.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини