Светещият Джак ще озари хелоуинската нощ

Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври и до скоро беше разпространен най-вече в англоговорящите страни като Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии.

По традиция на празника се носят страшни костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават лакомства на малките деца. 
Историите за произхода на хелоуинския тиквен фенер са толкова многобройни, колкото и интересни. Но всички легенди говорят за Джак, мързелив, но хитър ирландски фермер, който успял няколко пъти да надхитри Дявола.
Една от легендите например разказва как веднъж Джак подмамил Дявола да се качи на ябълково дърво и когато той вече бил горе, Джак надраскал върху кората кръст. Тъй като Дяволът не успял да слезе, трябвало да обещае на фермера, че няма да вземе душата му.
Но не след дълго времето на Джак на този свят наистина изтекло. Тъй като земният му живот бил твърде грешен, той не можел да отиде в Рая. Но не можел да отиде и в Ада. Дяволът не желаел да го приеме, тъй като имал сключена сделка с него. Джак нямало къде да отиде, а наоколо било мрак. Тъй като в тъмното не виждал пътя си, Дявола му дал вечно горящ въглен от Ада, който да осветява пътя му през тъмата. Джак издълбал една ряпа, поставил въглена вътре и започнал да броди в търсене на вечния покой. 
Тези легенди дават името на фенерите, които отначало са правени от ряпа, а впоследствие от тикви. Символиката им е да плашат лошите духове, които излизат в нощта на празника. Така днес тиквеният фенер се нарича Светещият Джак, а милиони хора по света всяка година осветяват с него пътя си и домовете си през тъмната Хелоуинска нощ.

Както през последните няколко години и тази в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се проведе хелоуински  бал. Учениците ще се съберат и ще се повеселят, като задължително условие е да са маскирани и да носят доброто си настроение.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини