Силно земетресение в Италия

Мъж на 84 години почина от сърдечен удар след земетресение, което разлюля през нощта на четвъртък срещу петък в Южна Италия. Земетресението е било с магнитуд 5,3.

Възрастният човек се изплашил от труса и починал въпреки намесата на службите за спешна помощ, пристигнали на място, съобщи АНСА, цитирана от БГНЕС.

Трусът е станал на границата между областите Калабрия и Базиликата, като се е усетил в целия район на националния парк Полино (Pollino). Според
Геофизичния институт на САЩ епицентърът му е бил на 6 километра от град Мормано на дълбочина 3,8 километра. 36 пациенти са евакуирани от местната болница. Засегнати са няколко къщи в историческия център на града.

През последните две години повече от 2200 труса са регистрирани в района на масива Полино, но всички те са са с по-нисък интензитет от последното.

Апенинският полуостров често е разтърсван от земетресения. Последното по-голямо беше през май, когато областта Емилия-Романя (на североизток) беше засегната в рамките на десет дни, от две силни земетресения, при които загинаха 23 души, а 14 000 души бяха принудени да напуснат за по-дълго време разрушените си домове, припомня АФП.

Италианците са особено травматизирани от земетресението в средната част на страната - в град Акуила на 6 април 2009 г., при което загинаха повече от 300 души и десетки хиляди останаха бездомни. Преди дни италиански сеизмолози и държавен служител бяха осъдени на по 6 години затвор за "непредумишлено убийство". Те бяха обвинени, че са подценили опасността от силно земетресение в района.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини