11 °C

Мутафчиев: Държавата и правителството нямат политика за развитие на селското стопанство

Петър Мутафчиев е народен представител от Коалиция за България в НС. Политическата му кариера започва от Първомай. И до днес той се среща с местните и се опитва да реши част от проблемите им.

Г-н Мутафчиев, земеделието не Ви е специалност, но през последните седмици проявявате сериозна активност по проблемите на земеделците.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и правилникът за прилагането му създадоха проблеми на някои места. С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция. В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за нашата община, откъдето сигнализираха за проблема земите са 37 000 декара. Фрапиращ е случая, за който ни алармира кметът на село Виница Тодор Тодоров-  почти половината от землището в селото се оказва, че е било бяло петно. Това са 4 000 декара ...

 Не е нормално община Хисаря, която е приблизително колкото Първомай да има 400 дка бели петна. Асеновград, Карлово и други общини да са с до 3000дка, а в Първомай белите петна да са 37 000дка.

Кой не си е свършил работата?

На първо място е липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи и по-точно чл.69 и чл.70 от него, които дават право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги давата на арендатори.  Случилото се показва, че голяма част от земята не се обработва от арендатори и земеделски кооперации. Това е земя, собственост на частни   земеделски производители. Безспорно проблемът е, че те не са били заинтересовани и не са информирани достатъчно добре. Поземлената комисия също не си е свършила работата – да информира собствениците на земи. Наложи се спешно да бъде свикано заседание на парламентарната Комисията по земеделие. Поискахме или отмяна на действието на закона, или удължаване на срока. Получената отсрочка беше до края на изтеклата седмица.

Предстои влизане на владеене на арендаторите и земеделските кооперации..

Какво ще стане с белите петна?

Идеята на закона е да бъде извършено уедряване на земеделската земя. Но той е необмислен. Цели се да се  предоставят по много лесен начин на арендаторите земя. В същото време законодателят не решава редица проблеми, които могат да възникнат. Арендаторите ще  обработват белите петна през земеделската 2012/2013-та година. Какво ще се случи, ако някой от собствениците след година реши да си вземе земята? Кой ще плати разходите на собствениците, които ще искат да отделят земите си от масива, в който са включени? Той ще трябва да плати по 40 лв на точка, която определя границите на неговия имот. А ако тази земя се намира в средата на едно голямо поле? Кой ще изгради пътя, който ще го отведе до там? Какво се случва и с тези, които днес ще купят земеделска земя на пазарни цени, а след това се окаже, че няма как да влязат във владение през тази година защото, видите ли земята, някой си общински служител я е предоставил за ползване и вече е засята? 

Да, но така ще бъде по-лесно да се обработва земята.

Този закон ще е началото на края на зеленчукопроизводството в региона. Защото тези 37 000дка ще бъдат засети с технически или моно култури: тютюн, царевица, пшеница, слънчоглед. Ясно е, че правителството няма идея как да се развива зеленчукопроизводството. По този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си, отглеждайки зеленчуци

Проблемите със земите само в земеделието ли са?

Съвсем не спират до тук.  Готви се решение да се даде възможност да бъдат закупени земите от Държавен земеделски фонд срещу  компенсаторни записи. 1 250 000дка ще бъдат разпродадени на частни лица. В голямата си част  това са общински пасища и мери. По този начин фермерите ще  останат без възможност да изхранват животните си. Това ще отнеме и възможността да бъдат оземлени безимотните, което е сериозен проблем и  пример за това е село Дълбок извор.

          Държавата, правителството трябва много ясно да преразгледа своята политика в областта на селсктото стопанство или по-скоро да има такава. Защото всички действия до сега говорят, че политика няма.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини