19 °C

Мутафчиев: Държавата и правителството нямат политика за развитие на селското стопанство

Петър Мутафчиев е народен представител от Коалиция за България в НС. Политическата му кариера започва от Първомай. И до днес той се среща с местните и се опитва да реши част от проблемите им.

Г-н Мутафчиев, земеделието не Ви е специалност, но през последните седмици проявявате сериозна активност по проблемите на земеделците.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и правилникът за прилагането му създадоха проблеми на някои места. С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция. В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за нашата община, откъдето сигнализираха за проблема земите са 37 000 декара. Фрапиращ е случая, за който ни алармира кметът на село Виница Тодор Тодоров-  почти половината от землището в селото се оказва, че е било бяло петно. Това са 4 000 декара ...

 Не е нормално община Хисаря, която е приблизително колкото Първомай да има 400 дка бели петна. Асеновград, Карлово и други общини да са с до 3000дка, а в Първомай белите петна да са 37 000дка.

Кой не си е свършил работата?

На първо място е липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи и по-точно чл.69 и чл.70 от него, които дават право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги давата на арендатори.  Случилото се показва, че голяма част от земята не се обработва от арендатори и земеделски кооперации. Това е земя, собственост на частни   земеделски производители. Безспорно проблемът е, че те не са били заинтересовани и не са информирани достатъчно добре. Поземлената комисия също не си е свършила работата – да информира собствениците на земи. Наложи се спешно да бъде свикано заседание на парламентарната Комисията по земеделие. Поискахме или отмяна на действието на закона, или удължаване на срока. Получената отсрочка беше до края на изтеклата седмица.

Предстои влизане на владеене на арендаторите и земеделските кооперации..

Какво ще стане с белите петна?

Идеята на закона е да бъде извършено уедряване на земеделската земя. Но той е необмислен. Цели се да се  предоставят по много лесен начин на арендаторите земя. В същото време законодателят не решава редица проблеми, които могат да възникнат. Арендаторите ще  обработват белите петна през земеделската 2012/2013-та година. Какво ще се случи, ако някой от собствениците след година реши да си вземе земята? Кой ще плати разходите на собствениците, които ще искат да отделят земите си от масива, в който са включени? Той ще трябва да плати по 40 лв на точка, която определя границите на неговия имот. А ако тази земя се намира в средата на едно голямо поле? Кой ще изгради пътя, който ще го отведе до там? Какво се случва и с тези, които днес ще купят земеделска земя на пазарни цени, а след това се окаже, че няма как да влязат във владение през тази година защото, видите ли земята, някой си общински служител я е предоставил за ползване и вече е засята? 

Да, но така ще бъде по-лесно да се обработва земята.

Този закон ще е началото на края на зеленчукопроизводството в региона. Защото тези 37 000дка ще бъдат засети с технически или моно култури: тютюн, царевица, пшеница, слънчоглед. Ясно е, че правителството няма идея как да се развива зеленчукопроизводството. По този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си, отглеждайки зеленчуци

Проблемите със земите само в земеделието ли са?

Съвсем не спират до тук.  Готви се решение да се даде възможност да бъдат закупени земите от Държавен земеделски фонд срещу  компенсаторни записи. 1 250 000дка ще бъдат разпродадени на частни лица. В голямата си част  това са общински пасища и мери. По този начин фермерите ще  останат без възможност да изхранват животните си. Това ще отнеме и възможността да бъдат оземлени безимотните, което е сериозен проблем и  пример за това е село Дълбок извор.

          Държавата, правителството трябва много ясно да преразгледа своята политика в областта на селсктото стопанство или по-скоро да има такава. Защото всички действия до сега говорят, че политика няма.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020
Последни новини