Мутафчиев: Държавата и правителството нямат политика за развитие на селското стопанство

Петър Мутафчиев е народен представител от Коалиция за България в НС. Политическата му кариера започва от Първомай. И до днес той се среща с местните и се опитва да реши част от проблемите им.

Г-н Мутафчиев, земеделието не Ви е специалност, но през последните седмици проявявате сериозна активност по проблемите на земеделците.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и правилникът за прилагането му създадоха проблеми на някои места. С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция. В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за нашата община, откъдето сигнализираха за проблема земите са 37 000 декара. Фрапиращ е случая, за който ни алармира кметът на село Виница Тодор Тодоров-  почти половината от землището в селото се оказва, че е било бяло петно. Това са 4 000 декара ...

 Не е нормално община Хисаря, която е приблизително колкото Първомай да има 400 дка бели петна. Асеновград, Карлово и други общини да са с до 3000дка, а в Първомай белите петна да са 37 000дка.

Кой не си е свършил работата?

На първо място е липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи и по-точно чл.69 и чл.70 от него, които дават право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги давата на арендатори.  Случилото се показва, че голяма част от земята не се обработва от арендатори и земеделски кооперации. Това е земя, собственост на частни   земеделски производители. Безспорно проблемът е, че те не са били заинтересовани и не са информирани достатъчно добре. Поземлената комисия също не си е свършила работата – да информира собствениците на земи. Наложи се спешно да бъде свикано заседание на парламентарната Комисията по земеделие. Поискахме или отмяна на действието на закона, или удължаване на срока. Получената отсрочка беше до края на изтеклата седмица.

Предстои влизане на владеене на арендаторите и земеделските кооперации..

Какво ще стане с белите петна?

Идеята на закона е да бъде извършено уедряване на земеделската земя. Но той е необмислен. Цели се да се  предоставят по много лесен начин на арендаторите земя. В същото време законодателят не решава редица проблеми, които могат да възникнат. Арендаторите ще  обработват белите петна през земеделската 2012/2013-та година. Какво ще се случи, ако някой от собствениците след година реши да си вземе земята? Кой ще плати разходите на собствениците, които ще искат да отделят земите си от масива, в който са включени? Той ще трябва да плати по 40 лв на точка, която определя границите на неговия имот. А ако тази земя се намира в средата на едно голямо поле? Кой ще изгради пътя, който ще го отведе до там? Какво се случва и с тези, които днес ще купят земеделска земя на пазарни цени, а след това се окаже, че няма как да влязат във владение през тази година защото, видите ли земята, някой си общински служител я е предоставил за ползване и вече е засята? 

Да, но така ще бъде по-лесно да се обработва земята.

Този закон ще е началото на края на зеленчукопроизводството в региона. Защото тези 37 000дка ще бъдат засети с технически или моно култури: тютюн, царевица, пшеница, слънчоглед. Ясно е, че правителството няма идея как да се развива зеленчукопроизводството. По този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си, отглеждайки зеленчуци

Проблемите със земите само в земеделието ли са?

Съвсем не спират до тук.  Готви се решение да се даде възможност да бъдат закупени земите от Държавен земеделски фонд срещу  компенсаторни записи. 1 250 000дка ще бъдат разпродадени на частни лица. В голямата си част  това са общински пасища и мери. По този начин фермерите ще  останат без възможност да изхранват животните си. Това ще отнеме и възможността да бъдат оземлени безимотните, което е сериозен проблем и  пример за това е село Дълбок извор.

          Държавата, правителството трябва много ясно да преразгледа своята политика в областта на селсктото стопанство или по-скоро да има такава. Защото всички действия до сега говорят, че политика няма.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини