21 °C

Мутафчиев: Държавата и правителството нямат политика за развитие на селското стопанство

Петър Мутафчиев е народен представител от Коалиция за България в НС. Политическата му кариера започва от Първомай. И до днес той се среща с местните и се опитва да реши част от проблемите им.

Г-н Мутафчиев, земеделието не Ви е специалност, но през последните седмици проявявате сериозна активност по проблемите на земеделците.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и правилникът за прилагането му създадоха проблеми на някои места. С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция. В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за нашата община, откъдето сигнализираха за проблема земите са 37 000 декара. Фрапиращ е случая, за който ни алармира кметът на село Виница Тодор Тодоров-  почти половината от землището в селото се оказва, че е било бяло петно. Това са 4 000 декара ...

 Не е нормално община Хисаря, която е приблизително колкото Първомай да има 400 дка бели петна. Асеновград, Карлово и други общини да са с до 3000дка, а в Първомай белите петна да са 37 000дка.

Кой не си е свършил работата?

На първо място е липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи и по-точно чл.69 и чл.70 от него, които дават право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги давата на арендатори.  Случилото се показва, че голяма част от земята не се обработва от арендатори и земеделски кооперации. Това е земя, собственост на частни   земеделски производители. Безспорно проблемът е, че те не са били заинтересовани и не са информирани достатъчно добре. Поземлената комисия също не си е свършила работата – да информира собствениците на земи. Наложи се спешно да бъде свикано заседание на парламентарната Комисията по земеделие. Поискахме или отмяна на действието на закона, или удължаване на срока. Получената отсрочка беше до края на изтеклата седмица.

Предстои влизане на владеене на арендаторите и земеделските кооперации..

Какво ще стане с белите петна?

Идеята на закона е да бъде извършено уедряване на земеделската земя. Но той е необмислен. Цели се да се  предоставят по много лесен начин на арендаторите земя. В същото време законодателят не решава редица проблеми, които могат да възникнат. Арендаторите ще  обработват белите петна през земеделската 2012/2013-та година. Какво ще се случи, ако някой от собствениците след година реши да си вземе земята? Кой ще плати разходите на собствениците, които ще искат да отделят земите си от масива, в който са включени? Той ще трябва да плати по 40 лв на точка, която определя границите на неговия имот. А ако тази земя се намира в средата на едно голямо поле? Кой ще изгради пътя, който ще го отведе до там? Какво се случва и с тези, които днес ще купят земеделска земя на пазарни цени, а след това се окаже, че няма как да влязат във владение през тази година защото, видите ли земята, някой си общински служител я е предоставил за ползване и вече е засята? 

Да, но така ще бъде по-лесно да се обработва земята.

Този закон ще е началото на края на зеленчукопроизводството в региона. Защото тези 37 000дка ще бъдат засети с технически или моно култури: тютюн, царевица, пшеница, слънчоглед. Ясно е, че правителството няма идея как да се развива зеленчукопроизводството. По този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си, отглеждайки зеленчуци

Проблемите със земите само в земеделието ли са?

Съвсем не спират до тук.  Готви се решение да се даде възможност да бъдат закупени земите от Държавен земеделски фонд срещу  компенсаторни записи. 1 250 000дка ще бъдат разпродадени на частни лица. В голямата си част  това са общински пасища и мери. По този начин фермерите ще  останат без възможност да изхранват животните си. Това ще отнеме и възможността да бъдат оземлени безимотните, което е сериозен проблем и  пример за това е село Дълбок извор.

          Държавата, правителството трябва много ясно да преразгледа своята политика в областта на селсктото стопанство или по-скоро да има такава. Защото всички действия до сега говорят, че политика няма.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини