12 °C

Мутафчиев: Държавата и правителството нямат политика за развитие на селското стопанство

Петър Мутафчиев е народен представител от Коалиция за България в НС. Политическата му кариера започва от Първомай. И до днес той се среща с местните и се опитва да реши част от проблемите им.

Г-н Мутафчиев, земеделието не Ви е специалност, но през последните седмици проявявате сериозна активност по проблемите на земеделците.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и правилникът за прилагането му създадоха проблеми на някои места. С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция. В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за нашата община, откъдето сигнализираха за проблема земите са 37 000 декара. Фрапиращ е случая, за който ни алармира кметът на село Виница Тодор Тодоров-  почти половината от землището в селото се оказва, че е било бяло петно. Това са 4 000 декара ...

 Не е нормално община Хисаря, която е приблизително колкото Първомай да има 400 дка бели петна. Асеновград, Карлово и други общини да са с до 3000дка, а в Първомай белите петна да са 37 000дка.

Кой не си е свършил работата?

На първо място е липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи и по-точно чл.69 и чл.70 от него, които дават право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги давата на арендатори.  Случилото се показва, че голяма част от земята не се обработва от арендатори и земеделски кооперации. Това е земя, собственост на частни   земеделски производители. Безспорно проблемът е, че те не са били заинтересовани и не са информирани достатъчно добре. Поземлената комисия също не си е свършила работата – да информира собствениците на земи. Наложи се спешно да бъде свикано заседание на парламентарната Комисията по земеделие. Поискахме или отмяна на действието на закона, или удължаване на срока. Получената отсрочка беше до края на изтеклата седмица.

Предстои влизане на владеене на арендаторите и земеделските кооперации..

Какво ще стане с белите петна?

Идеята на закона е да бъде извършено уедряване на земеделската земя. Но той е необмислен. Цели се да се  предоставят по много лесен начин на арендаторите земя. В същото време законодателят не решава редица проблеми, които могат да възникнат. Арендаторите ще  обработват белите петна през земеделската 2012/2013-та година. Какво ще се случи, ако някой от собствениците след година реши да си вземе земята? Кой ще плати разходите на собствениците, които ще искат да отделят земите си от масива, в който са включени? Той ще трябва да плати по 40 лв на точка, която определя границите на неговия имот. А ако тази земя се намира в средата на едно голямо поле? Кой ще изгради пътя, който ще го отведе до там? Какво се случва и с тези, които днес ще купят земеделска земя на пазарни цени, а след това се окаже, че няма как да влязат във владение през тази година защото, видите ли земята, някой си общински служител я е предоставил за ползване и вече е засята? 

Да, но така ще бъде по-лесно да се обработва земята.

Този закон ще е началото на края на зеленчукопроизводството в региона. Защото тези 37 000дка ще бъдат засети с технически или моно култури: тютюн, царевица, пшеница, слънчоглед. Ясно е, че правителството няма идея как да се развива зеленчукопроизводството. По този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си, отглеждайки зеленчуци

Проблемите със земите само в земеделието ли са?

Съвсем не спират до тук.  Готви се решение да се даде възможност да бъдат закупени земите от Държавен земеделски фонд срещу  компенсаторни записи. 1 250 000дка ще бъдат разпродадени на частни лица. В голямата си част  това са общински пасища и мери. По този начин фермерите ще  останат без възможност да изхранват животните си. Това ще отнеме и възможността да бъдат оземлени безимотните, което е сериозен проблем и  пример за това е село Дълбок извор.

          Държавата, правителството трябва много ясно да преразгледа своята политика в областта на селсктото стопанство или по-скоро да има такава. Защото всички действия до сега говорят, че политика няма.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини