Не признаха харчовете на кмета за илачи

Кметът на общината Ангел Папазов е позволил неправомерно да бъдат похарчени 61 619,04лв от републиканския бюджет, с които са разплатени лекарства на военноинвалиди в аптека на ЕТ“Шанс“. Нарушението е в разрез с Наредба 17/2000 и е установено от проверка на представители на Държавна финансова инспекция, извършена през април, тази година.

По искане на Красимира Александрова,  в качеството й на председател на ОбС, през миналата седмица е получен доклад от Държава финансова инспекция. Предмет на проверката са били средствата, изразходвани от общината през 2010 и 2011г., за лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите.

Установени са няколко нарушения.  Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на тези лекарства изисква всяка година да бъде сключван договор с аптека, функционираща на територията на общината. Такива договори няма сключени. За двете години е установено, че лекарствата за военноинвалидите са предоставяни от ЕТ“Шанс“. Тъй като сумите и през 2010 и 2011-та година са за по- малко от 50 000лв, е можело да не се провеждат търг за възлагане на поръчката, но Община Първомай е била длъжна да събере поне 3 оферти за определяне на изпълнител на услугата. Такива оферти не са събирани. Според контрольорите на ДФИ, вина за това носи кметът на общината Ангел Папазов. Общата стойност на изплатената сума за лекарства през двете години  е 61619,04лв. Тази сума е изискана неоснователно от Централния бюджет и след проверката подлежи на възстановяване. На тези средства е начислена и наказателна лихва.

Въпреки липсата на договор с фирма „Шнас“,  фактурите, заедно с издадените към тях рецепти са приети за достоверни от изпълняващата в този момент длъжност финансов контрольор – Мария Стойчева. Проверката е установила и това, че фактурите не съдържат всички необходими реквизити- не са посочени трите имена и регистрационния номер на лекарите и стоматолозите, издали рецептите; не е записано името на общината, която изплаща рецептите; няма подпис на пациента.

В резултат на извършената проверка е установено, че Ангел Папазов- кмет на общината, не е въвел адекватна и ефективна система за вътрешен контрол, с цел да се осигури разумна увереност за спазване на разпоредбите на Наредбата за условията и реда  за предписване и отпускане на лекарствени продукти на ветераните от войната.

Освен, че Община Първомай трябва да възстанови над 61 000лв, на кмета на общината са съставени 3 акта за установени административни нарушения.

Кметът коментира, че обжалва наказанията, с мотиви на юристи и икономисти от общинска администрация и се надява те да бъдат достатъчно силни в съда.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини