Няма да таксуват торбичките за продължително ползване

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат от екотакса. Такъв компромис постигнаха фирми производители и министри на срещата в Министерство на финансите. Близо 800 души протестираха тази седмица в София против новите изисквания за полиетиленовите торбички - такса от 35 ст. за брой за всички размери и плътност на торбичките с дръжка.

„Намерихме определението за торба за многократна употреба и "нелетящи" торби. Това са торби с размери 39 на 49 см и с дебелина над 15 микрона. Те могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават "визуален дискомфорт".


След прилагане на наредбата ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим решения”, обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от "Фокус".
По думите й това е добър компромис.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги, си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3000 лева до 10 000 лева.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.


„Разбрахме се да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България”, добави той.

Мирослав Ангелов пресметна, че след налагането на такса 15 стотинки от миналата година броят на употребяваните торбички е намалял с 40-50 процента, от което бизнесът на производителите на такива торбички се е свил с около 20 процента, предаде БТА.
Сега очакваме още по-голямо свиване на бизнеса, но въпреки това сме благодарни на компромисното решение за част от торбичките да не се плаща такава такса, коментира той.

Ангелов заяви, че производството на най-малките торбички струва 1-2 стотинки за брой. С влизането от миналата година на продуктова такса от 15 стотинки върху тях себестойността им се е увеличила до 2-4 стотинки, а сега с новата наредба цените на торбичките ще варират при производител между 5 и 10 стотинки, посочи той.
По преценка на търговците те ще слагат надценки, ние като производители на торбички също сме засегнати, ако търговците начисляват такса, която е по-висока, каза Ангелов.

Според Нона Караджова това няма да се случи, защото потребителите няма да плащат по-висока цена за торбичките. Ангелов отбеляза, че в супермаркетите, които и в момента продават големи найлонови чанти за многократна употреба, не би трябвало новата наредба да доведе до промяна в цените на големите торби.

Караджова обясни, че производителите на пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при облекчени условия, с две години гратисен период и три години след това на изплащане.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини