"Кюриосити" засне затъмнение на Марс

Марсоходът „Кюриосити” направи висококачествени снимки на няколко частични слънчеви затъмнения на Марс, предизвикани от преминаването на Фобос по диска на Слънцето, съобщиха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Затъмненията на Марс се случват достатъчно често, но за разлика от Земята, всички те са съсредоточени в определени, относително кратки времеви периоди по време на така наречените „транзитни сезони”.

Като правило тези серии от затъмнения се случват два пъти в годината. Следващото затъмнение ще се случи след около 11 месеца”, поясни участникът в научната програма на „Кюриосити” Марк Лемън, цитиран от РИА Новости.

Марсоходът направи няколко снимки на три слънчеви затъмнения на Марс, причина за които бе спътникът Фобос. Учените планират да използват тези снимки за научни цели – те смятат, че изображенията ще им подскажат доколко силно Марс се „свива” и „разтяга” в резултат на действието на приливните сили при приближаването на неговите спътници. Тези данни ще помогнат да се разбере от какви почви се състои червената планета и ще допълнят представите ни относно това, как се е формирал Марс в далечното минало на Слънчевата система.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини