БЧК раздава провизии на 10 000 бедни в Хасково

Камионът с провизиите за Хасковска област пристигна в складовете на БЧК

Над 10 000 бедни и социално слаби от хасковска област ще получат провизии от интервенционните запаси на Европейския съюз, съобщи директорът на БЧК- Хасково Минка Мечеринкова.

Разпределението на храни от интервенционни запаси е една от пазарните мерки в Еврообщността. Чрез безплатно раздаване на храни на най-нуждаещите се хора се цели, от една страна те да бъдат подпомогнати като част от социалната политика на Европейския съюз, а от друга- да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти. Програмата е с давност 5 месеца и ще приключи през декември, тази година.

Първото зареждане на областните складове на БЧК започна от днес и ще продължи до втори октомври. В областният център Хасково раздаването на продуктите ще стартира идния понеделник-17 септември в пунктовете на кварталите “Училищни“ , „Орфей“ и „ Остров Куба“. От 18-ти септември нататък провизиите си могат да получат хората от кварталите „Овчарски“, „Република „ и „Хисаря“.

Право да получат подпомагането по програмата имат всички, които са получили целеви помощи за отопление през 2011 г. – 2012 г. Храни ще вземат и майките или осиновителите, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година. Помощта се полага и на правоимащи лица, получавали през предходната година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания. Семействата, които са получили миналата година еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година също ще имат провизии. Всички, които полагат грижи за хора с увреждания, и са участвали миналата година в дейност “Личен асистент” по националната програма “Асистенти на хора с увреждания” също имат право на помощта.

По време на първия транш всеки, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност по 1 кг. захар, боб и ориз, 5 кг. брашно, 1,5 кг. спагети, 1,2 кг. макарони и пакети с бисквити, нишесте и вафли.

Вторият транш за получаването на провизиите в депото на БЧК -Хасково е в срока 24-ти октомври -23-ти ноември.

М. Манолова

Стоките за бедните ще тръгнат към всички общини на региона от разпределителното депов Хасководо дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини