България чества 127 години от Съединението

Преди 127 години, през есента на 1885 г. след бунтове в различни градове на Източна Румелия, се извършва Сединението на Княжество България и Източна Румелия. Събитията от 6 септември са последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. В същото време Русия, в лицето на княз Александър III, е против този акт, притеснявайки се, за  това че така ще се наруши статуквото и България ще стане прекалено голяма и силна. Германия, начело с Бисмарк също е против Съединението.

В едно свое интервю преди година, проф. Андрей Пантев казва: „Народът ни за пръв път показва на света, че не дължат никому нито своята държавност, нито своята способност да бъдат част от европейския културен и най-вече политически свят“.

На 6 септември 1885 г българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Берлинския договор, която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура.

 

В събитията, довели до обединението на българските територии, активно са се включили и живеещите в Хаджиелес и околните села. Непримиримостта към разделянето на Майка България, неподчинение и участието в самия акт на Съединението и защитата му от  местното население, са отразени в документи, запазени в архивите на Музея на Съединението в Пловдив.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини