90-годишен юбилей честват ловци и рибари

90 години ловно-рибарско движение честват ловци и риболовци в Първомай. През далечната 1922 година, 25 ентусиасти учредяват първата ловна дружинка в Борисовград. Тогава се е казвала Ловно-срелческо дружество „Сокол“. За председател е избран Атанас Хумбаджиев. Още от самото създаване дружеството започва активна съзидателна работа.  През 1929 година общината заделя 30 дка за ловен парк. За 10 години са изградени ловна хижа, кладенец, стрелбище, извършени са редица благоустройствени и залесителни дейности.  Заради активната дейност на ловното дружество, през 1934 година, общината дарява използвания до този момент терен. Започват първите опити за разселване на фазани, създадени са три развъдника.

Ловджийският мерак се предава вече от баща на син, създават се нови поколения любители. Заедно с оръжието се предава отношението към природата, способността пестеливо да се ползват богатствата й. Ловците и рибарите се грижат както за дивеча, разселването му, така и за създадените от поколения наред хижи, волиери, стрелбища, ловния дом.

От 25 учредители преди 90 години, сега дружеството има над 900 ловци, обхванати в 24 ловни дружинки и една рибарска с  300 члена. Разселват най-вече полудиви патици, яребици, понякога кеклик и фазан. А през миналата година - 140 заека от Румъния. За дивите свине се грижат в няколко дружинки от района и се отстрелват 60-70 екземпляра годишно.

„Да си вземем от природата толкова – колкото ни е нужно, за да почувстваме радостта от слуката" – казва председателят на Ловно - рибарското дружество Тодор Баръмов в приветствието си към ловците по случай юбилея и добавя - "Не повече, за да има за следващите излети, за да ни споходи радостта отново.“

Ловците са хора от особена порода. Носят на майтап, знаят как да разкажат по най- интересния начин всяка случка. Техният улов е най-богатият, а окото на рибата е по- голямо от двете им длани… Истината и измислицата в разказите им се преплитат без граници.  За това и празникът им ще ги събере на ловджийска раздумка и веселба, всички заедно и техните приятели в местността Кестените, зад стадиона в кв. Дебър. Официално съборът, посветен на 90-годишния юбилей ще бъде открит в 10 часа.Богатата програма включва освещаване на знамената на дружинките, стрелба с въздушна пушка за деца до 14 години, киноложка изложба, състезания по канадска борба, награждаване на изявени ловци и риболовци, а за настроението на всички ще  се погрижи Николай Славеев.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини