Днес църквата почита Св. Анастасий Струмишки

Св. Анастасий  бил роден около 1774 г. в село Радовиш (дн. Радовищ), Струмишка епархия, в Македония. Когато станал 20-годишен, потърсил препитание в Солун - станал помощник на един майстор-оръжейник.

Веднъж при опит за незаконно изнасяне на няколко турски носии Спас, който бил облечен като турчин по настояване на майстора си, влязъл в спор с митническите чиновници. Те се усъмнили, че е християнин и го накарали да направи "салават" -кратка изповед на мохамеданската вяра, за да докаже, че е мюсюлманин. Това смутило красивия младеж. Охраната разбрала, че е в нарушение и започнала да го бие. След това с хитрини и обещания за материално благополучие началникът на митницата се опитал да го увещае да приеме исляма. Когато отказал го изпратили при съдията. Той също се опитал да го отклони от православната вяра, но също не успял. Тогава го пребили от бой, оковали го във вериги и го хвърлили в тъмница.

След тридневни увещания и мъчения го изпратили при моллата (мохамедански духовен съдия). И тук се опитали да го подкупят, за да приеме вярата им. Когато се убедили в твърдостта и непреклонността му, започнали жестоко да го измъчват. Младежът устоял на всички мъчения и повтарял: "Християнин съм! Не се отричам от вярата си!" Тогава моллата наредил да го обесят вън от градската стена, до така наречената "Нова порта". На път към лобното си място, изнемощелият от изтезанията Анастасий паднал и предал Богу дух на 8 август 1794 г.

Скоро след кончината му преподобният Никодим Агиорит написал житието му, като поставил паметта му на 8 август. Не е известно защо архиепископ Филарет Черниговски в книгата си "Святые южных славян" и в българския православен календар мъченик Анастасий Струмишки бил отбелязан на29 август.

Днес имен ден празнуват носещите имената Анастасий, Анастас,Анастасия.Иметъо им означава възкъснал. Любопитна подробност е, че св. Анастасий е имал и българско име – Спас.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини