Хензел и Гретел в дигиталните гори. Виж кой те следи в интернет

Експлозията на персонализирания уеб почти съсипа неприкосновеността на личния живот в мрежата. Независимо кои сайтове посещавате и какво правите там, някой проследява вашите навици в интернет. Най-лошото е, че тази практика е станала толкова необуздана, че повечето от нас вече приемат онлайн проследяването за нещо нормално, пише techie-buzz.com. Mozilla се опитва да се справи с проблема с проследяването в интернет от доста време, а преди известно време пусна и експериментална добавка за браузъра Firefox, наречена Collusion (тайно споразумение - англ.), която показва как личните данни се проследяват в мрежата.

Collusion позволява да видите кой наблюдава движението ви в интернет - рекламни агенции, социални мрежи, сайтове и др. Сайтовете са представени графично като "паяжина". Когато отворите нов сайт паяжината се увеличава и завърта, създава нови върхове за новите "следящи".

По същество Collusion има за цел да покаже на интернет потребителите колко тежко е положението - главният изпълнителен директор на Mozilla Гари Ковакс отбелязва, че "с всяко кликване на мишката и всяко докосване на екрана, ние сме като Хензел и Гретел, пускайки "трохи лична информация" навсякъде, където пътуваме през дигиталните гори".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини