Нова общинска фирма ще чисти Първомай?

Общинските съветници на ГЕРБ   предлагат да бъде създадено ново общинско предприятие „Чистота“.  Мотивите за това са, че при обособена самостоятелна фирма ще има по-добър и лесен контрол на финансовите потоци, възможност за лицензиране на дейността и кандидатстване по програми за външно финансиране. Дейността по събиране, извозване и депониране па битови отпадъци в община Първомай в момента е организирана под формата на местна дейност 623 - "Чистота". Основен  недостатък на тази форма е невъзможността да се упражнява ефективен контрол върху средствата от Такса „Битови отпадъци”. Това създава предпоставки за отклонения и нарушения, които се отразяват неблагоприятно върху тази важна за населението на общината дейност.

От друга страна сметопочистването, извозването и депонирането на битовите отпадъци е специфична дейност, пряко свързана с опазването на околната среда и поради това за извършването й е въведен разрешителен режим по Закона за управление на отпадъците. В този закон изрично като субекти, на които се издава такова разрешение са посочени общинските предприятия. Те са специализирани звена на общината за изпълнение на местни дейности и слуги, финансирани от общинския бюджет или от извънбюджетни сметки и фондове, а директорът им се назначава от кмета на общината по ред, определен от ОбС.

Освен структурирането на ново общинско предприятие, съветниците от ГЕРБ предлагат да се вземе решение, с което кметът да се задължи на септемврийската сесия на ОбС  да направи отчет за дейността по управление на отпадъците, събраните, изразходваните и налични средства по ТБО. Негово ще е и задължението за преструктуриране на звеното от общинска администрация и бюджета в новото предприятие.

Предложението, подписано от КрасимираАлександрова, д-р Катя Попова, Желязко Пашев, Красимир Грозев е подготвено да бъде внесено на предстоящата на 31 август сесия.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини