Имаме дългове, но чакаме пари от бюджета

Състоянието на сметките на общината, наличността на средства в тях и инвестиционните обекти поискаха да узнаят съветниците от ГЕРБ на последната сесия. Кметът призна, че общината има дългове, но обяви, че през юли се очаква изравнителната субсидия от републиканския бюджет и e разработена стратегия за събиране на дълговете към хазната на общината. Тогава ще се извършат разплащанията.

Влизането на тези въпроси като точка от дневния ред предизвикаха полемика между групата на БСП и всички останали общински съветници. Още по време на заседанията на комисиите Красимира Александрова формулира питанията си: Каква е наличността по разплащателната и набирателната сметка на общината; какви средства трябва да има в набирателната сметка; да се изброят поименно кои обекти от инвестиционната програма са разплатени, с какви средства и за кои има сключени договори. Предложението беше кметът Ангел Папазов да отговори по време на редовната сесия. На заседанието на ОбС д-р Катя Попова предложи поисканата информация да стане последна точка от дневния ред и това предизвика гнева на социалистите. Според тях така се нарушава  правилника за дейността на ОбС, защото там е казано, че в последния момент могат да се внасят само неотложни и въпроси с изключителна важност. Светозар Славчев подчерта, че той не е против питането и че е наясно, че такава информация е необходима, но е процедурно недопустимо да се внасят такива въпроси о този начин. На така направената забележка Красимира Александрова отговори, че състоянието на сметките на общината е неотложен и важен въпрос. Светозар Славчев беше подкрепен и от колежката си Мария Бакова, която попита: „Защо ГЕРБ не спазиха процедурата, да си зададат въпросите седмица преди сесията, а сега ги поставят пред дилемата дали да нарушат процедурата или да подкрепят питането?

След дълго дебатиране, направеното предложение стана единадесета точка  от дневния ред и беше подкрепено от 18 съветника, а БСП отново се въздържаха. Кметът се оказа подготвен и отговори с конкретни числа. Така прочетените 2424лв от бюджетната сметка и 910,68лв и набирателната не дават ясна представа за финансовото състояние на общината. Не стана ясно и колко са дълговете на общината в какъв размер ще е републиканската субсидия и рамзерът на очакваните постъпления от преинудителното събиране на дългове.За да могат общинските съветници да анализират и да търсят решение за одобряване на финансовото положение на общината, конкретните отговори ще им бъдат раздадени в писмен вид.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини