Създадоха 50 гигапикселова камера

Beady eye, Окото на Брейди. Сещате ли се за фасетното зрение на насекомите? Duke University

Чрез синхронизиране с 98 миниатюрни камери в едно единствено устройство, електроинженери от университета Дюк и Университета на Аризона са разработили прототип на фотоапарат, който може да създаде изображение с безпрецедентна детайлност.

Резолюцията на камерата е в пъти по-добра от човешкото зрение и има над 120 градуса зрително поле хоризонтално.

Новата камера може да заснеме до 50-гигапикселово изображение, което е 50,000 мегапиксела. За сравнение, повечето камери правят снимки с размери, вариращи от 8 до 40 мегапиксела.
Пикселът или светеща точка е основната единица, с броя на пикселите се измерва резолюцията на цифрова снимка. Един мегапиксел е равен на един милион пиксела. Колкото по-висок е броят на пикселите, толкова по-добра е резолюцията на снимката.

 Изследователите вярват, че до пет години, с бързото развитие на електронните компоненти камерите ще бъдат още по-миниатюрни и ефективни. Така следващото поколение гигапикселови камери ще станат достъпни за широката общественост.

Подробности за новата камера са публикувани онлайн в списание Nature. Изследванията на екипа са били подкрепени от DARPA.

 


Дейвид Брейди

"Всека една от микрокамерите улавя информация от определена част ор зрителното поле", казва Брейди. "А процесорът на компютъра по същество съединява цялата тази информация в едно единствено изключително подробно изображение. В много случаи, камерата може да улови изображения на неща, които фотографът не може да види, но може да открие на изображението по-късно."
 
Прототипът на самата камера е големичък -
2322,58 кв. см на около 50 см дълбочина. Интересното е, че само около три процента от камерата се състои от оптичните елементи, а останалата част е електроника и процесори, които са необходими, за да сглоби цялата информация в едно изображение. Очевидно е, казват изследователите, че има допълнителна работа по намалянето размера на електрониката, за да стане камерата използваема в ежедневието.


Времето за една гигапикселова снимка е добро - протопипът се справя за по-малко от една десета от секундата.

Това е самата гигапикселова камера. 70 на 70 на 50 см приблизително . Credit: Duke University Imaging and Spectroscopy Program
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини