МРРБ не може да разреши прелез, чакаме министъра на транспорта

                       Добромир Симидчиев

Решението дали да бъде отварен прелез на жп линията в района на град Първомай, е на министъра на транспорта, става ясно от писмо на зам.министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев. В писмо до г-н Янко Диков и жителите на гр. Първомай, той обяснява на какви изисквания отговаря новопостроената високоскоростна линия и прилежащите й съоръжение. За алтернативното предложение на гражданите – отваряне на прелез на мястото на стария до мелницата- зам. министърът пише:

„Пресичането на линии от железопътната инфраструктура с пътища съгласно чл.5 от Закона за железопътния транспорт и чл.38 от Наредба 58/02-08. 2006г. за правилата на техническата експлоатация, движението на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт се разрешава от МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА.“

А за отварянето на прелез няма ред и правила предвидени в закона, а „Съгласно §4 на наредбата „Разяснение по прилагането на наредбата се дават от началника на Държавна железопътна инспекция при Министерството на транспорта“- МТИТС“.

Става ясно, че Министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия да реши проблема, тъй като не е възложител или пряк участник в проекта за реконструкция на жп линията.

Сега топката е в Министерство на транспорта, до което също е изпратено писмо с искане за отваряне на прелез. Очаква се до края на месец май чрез Красимира Александрова да бъде осъществена среща на граждани на Първомай и министъра.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини