Димитър Калоферов има нова Муза

Председателят Иван Караславов поздравява Митко Калоферов

С връчването на наградата „Муза за цялостно творчество“ завърши вечерта и концертът на певческия ансамбъл, с който отбелязаха 60 –годишнината на Митко Калоферов.

По традиция този концерт е част от афиша на майските културно тържества. Оркестър „Дионис“ и Танцов състав „Евридика“ и малката певица Пламена Примова допълниха представянето на мъжете и жените, ръководени от диригента си Кича Петкова. Обработките на песните и многогласовото звучене доставиха изключително удоволствиена присъстващите в залата. Кичка за пореден път доказа, че е по- близо до професионалистите, отколкото до самодейците.

Водещата Атанаска Велчева разказа за сценичния път на Димитър Калоферов. Юбилярят пя и както винаги получи много аплодисменти. До него бяха музата му – Тоска Калоферова, приятелите – Ангел и Юлия Ангелови, целият оркестър „Дионис“, с ръководител Петър Тенев и младата му партньорка – Димка Попова. В края на концерта Митко вдигна на крака публиката с :

„Една вера имаме,

един живот живееме,

България цела да е

секой да я знае!“

А към него се присъединиха колегите му от мъжката партия, а след това и целият певчески ансамбъл.

Изненадата на вечерта обаче беше включването на Джейкъб Баркмайер в ширтото, изиграно от момичетата на Ваня Димитрова.

След концерта бяха връчени и традиционните награди „Муза“. Те са за принос в дейността на читалищните колективи. Връчват се на всеки две години, определят се от Управителния съвет на читалищното настоятелство, по предложение на ръководителите на отделните състави. Тази година първата „Муза“ беше за Ангел Георгиев за школувано пеене. Дадени бяха две награди за инструменталисти – на Желязко Пашев от „Ретро тон“ и Георги Тилев от руския състав. Наградата за народно пеене получи Бонка Хаджигенова, а за театър - на Иван Паунов. Пенка Ушева беше наградена за с „Муза“ за литература, а Людмила Караславова – за изобразително изкуство. Връчени бяха и „Детски музи“- на Доника Ставрева за изобразително изкуство и на Лиляна Делян Караславова, която е солист на руската група.

Имаше и три специални награди – на Реджеб Козан –Директор на Културния център в Одрин- за сътрудничество, неговата „Муза“ ще му бъде връчена на 9 юни, на концерта на първомайските самодейци в Одрин. За цялостно творчество беше присъдена „Муза“ на Димитър Калоферов, за която той благодари с още едно чудесно изпълнение. А за културен принос беше награден Пламен Кръстев.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини