Обнародваха Закона за конфискацията

Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество бе обнародван от Държавен вестник.

Припомняме, законът беше приет от парламента в началото май след изключително трудни среднощни дебати в парламента, които продължиха дни наред.

В двумесечен срок от приемането на закона трябва да бъде сформирана Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Депутатите решиха да се създаде Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество.

Той ще предлага на правителството да предостави отнетото имущество за управление на бюджетни организации и общини за изпълнение на техните функции или да възложи продажбата му. Имуществото, за което е взето решение за продажба, ще се продава от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Налагане на запор върху всички видове банкови сметки на ответника по обезпечението в национална или чуждестранна валута се извършва с изпращане на запорното съобщение до банката.

Запор може да се наложи върху всички видове вещи, вложени в трезори или касети, както и върху суми, предоставени за доверително управление от ответника по обезпечението.

Запорът се смята за наложен от момента на получаване на запорното съобщение от банката. Съобщение за наложения запор до ответника по обезпечението се изпраща след получаване на съобщението от банката.

Връчителят вписва часа и датата на получаване. Когато съобщението е изпратено по пощата, съответното длъжностно лице отбелязва часа и датата на получаването.

Проверяваното лице по Закона за незаконно придобито имущество ще представя писмена декларация за имотите и вещите си в 14-дневен срок.

Ако проверяваното лице е в чужбина, то ще разполага с един месец да представи писмена декларация за имуществото си.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини