Керанов: Предложението за избор на контрольор е неаргументирано

Гвоздеят в дневния ред на последното заседание на Общинския съвет, беше предложението за избор на контрольор на МБАЛ Първомай за срок от три години. Предложение, направено без никаква аргументация от вносителя и без никакви критерии по които да се обсъди и приеме кандидатурата за назначаване. Прави бяха онези общински съветници които поставиха въпроса:"Има ли нужда от контрольор? По какви критерии да изберем кандидата? Кои са кандидатите"- въпроси по които вносителите не са дали отговор в заседанията на постоянните комиси поради което и повечето от членовете на тези комисии не са подкрепили предложението на вносителя .

По време на заседанието на Общинския съвет не беше даден нито един смислен аргумент подкрепящ ползата от това предложение. Наложи се съпругът на считаната за почти избрана кандидатка, да помоли Управителя на МБАЛ д-р Маджаров, който по сценарий беше поканен на заседанието, да аргументира нуждата от Контрольор на управляваното от него дружество. Не вносителя, не привържениците на идеята, а Управителя когото същите тези съветници ще преизбират за втори мандат като Управител на МБАЛ.И естествено беше той да изложи редица аргументи един от друг по - неубедителни, да не кажа смехотворни.

Основният аргумент беше, че като Управител една година до назначаването на Контрольор на управляваното от него дужество, той се сблъскал с почти непреодолими трудности да разкрие злоупотребите на управляваните преди него, без да назове имената им, като най- съществената злоупотреба посочена от него било закупуването на два /да- два/ килограма луканка и осчетоводяването и изписването и като седем кг шпеков салам. Колко му помогнал Контрольорът да се справи с почти непознатата за него икономическа материя, с пропуските и нарушенията при изпълнение на сключените договори и все от този род истории. Да се чуди човек при тези обстоятелства е написал бизнес проект за управление на МБАЛ, как го е защитил и как е бил избран за Управител.

Посочените аргументи породиха в малкото присъстващи граждани и редица други въпроси. Нали посочените в проекта за договор с Контрольора негови задължения са и основни задължения залегнали в договора за възлагане управлението на МБАЛ на самия управител. Ако прочете длъжностната характеристика на Главния счетоводител макар,че по Закона за счетоводтвото такава длъжност няма, ще види, че задълженията на контрольора по проекта за договор се покриват изцяло с тези на главния счетоводител.Покриват се със задълженията на Одитора, който заверява годишните счетоводни отчети на дружеството.Покриват се и със задълженията на финансовия контрол упражняван от Агенцията за държавна финансова инспекция. Е и какво ще работи този контрольор? Ще заменя изброените до тук контролни органи? Ще контролира тях? Или както е записано в предмета на проекта за договор с Контрольора ще следи за спазване на дружествения договор,ще следи за опазването на имуществото на дружеството и ще дава писмени отчети на Общинския съвет. А какво ще прави Управителят като това е негово задължение?

Възниква и въпросът колко ще струва на обществото това удоволствие. Давам веднага отговора- 1800 лева заплата за Контрольора фиксирана в проекта за договор като две средни заплати за МБАЛ плюс половината от осигурителните вноски които съгласно Наредбата за управление на търговси дружества с общинско участие е за сметка на търговското дружество.

Ако обобщим казаното до тук съвсем прав беше общинския съветник Илия Ганчев,  който нарече акта на избор на Контрольор на МБАЛ "Политическа сделка при която общински съветници си устройват съпругите" И още ако МБАЛ има тези пари 1800 лв на месец, а те сигурно с бонусите са повече, не е ли по- добре да сключи догтовори със стипендианти от Медицинските институти и колежи които да се върнат на работа в Първомай, да поеме издръжката на двама или трима специализанти - млади лекари, които да работят за здравето на хората от Общината вместо с тези пари да се обслужват интересите на определени личности, които избрахме на база обещанията им и клетвата им да работят в полза на гражданите на Общината.

Икономически изгодно или политически угодно действие е предложението за назначаване на Контрольор в МБАЛ преценете сами! А по всичко личи, че този опит ще бъде повторен защото е видно, че не един и двама демагози от Общинския съвет хитруват на политическата арена в името на своите интереси.

Стоян Керанов

Бел. не редактора: Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини