8 на конкурс за началници на 6 отделения в МБАЛ

Проф. Веселин Борисов оглавява изпитната комисия. Като работодател, д-р Близнаков няма отношение към конкурса

8 лекари се явиха на устен изпит за длъжност началник отделение в МБАЛ Хасково. Това означава, че всички от кандидатите са получили поне 4.50 на писмения изпит по зададена тема, което бе втория етап от конкурса. Първият бе по документи. Кандидатите за началство на по УНГ, АГО,Нервно, Физиотерапия, Неврохирургия и функционално отделение, днес се потяха на въпроси относно анализ на съществуващата ситуация в съответните отделения, критична оценка и самооценка на проблемите и визия за бъдещото на поверената им структура. Слушаха ги началникът на РЗИ София д-р Георги Канзов, медицинският директор на МБАЛ Хасково д-р Мариан Запрянов и председателят- проф. Веселин Борисов. Професорът бе любезен да отдели няколко минути за медиите.

Според него, бъдещите шефове на отделения трябва да са преди всичко мениджъри. А мнозинството началниците на отделения в България, не са наясно с мениджмънта. Същевременно, менажирането не трябва да е в разрез с качеството на предлаганата медицинска помощ. „Целта на лекарите е да повишават качеството на живот на хората. Не точно-“спасяват животи“, закачи се добронамерено с медиите професорът. Самият той издава медицинско списание и е наясно с изискванията и на медицината и на журналистиката. Като реверанс към колегите, сподели няколко неща от кухнята на изпита.

Приятно е изненадан от самокритичността на хасковските лекари и реалистичното обрисуване на ситуацията в поверените им отделения. Стана ясно, че местните специалисти често имат проблем с мотивацията. „Навсякъде говорят само за недостиг на ресурси, като че ли лекарите забравят призванието си. Хасковлии обаче си признават това“ коментира проф. Борисов, който е експерт по здравна политика и мендижмънт към факултета по обществено здраве в София.

Изпитът продължава през целия ден. Всеки кандидат има по 45 минути, за да защити концепцията си. До обяд бяха преминали д-р Георги Недев като кандидат за УНГ, д-р Стефка Христова, като кандидат за АГО, д-р Лиляна Кондакчиева като кандидат за Физиотерапия, д-р Вълкова, като кандидат за Нервно. В момент на изпит бе д-р Шуманов, също за Нервно. Очакваше се и втория кандидат за УНГ, д-р Попов, който го нямаше, въпреки че успешно е преминал писмения изпит. Предстояха д-р Румен Филипов за началството на новооткритата Неврохирургия и д-р Тодор Пандов за Функционално отделение. Изненадващо липсваше кандидат за Ортопедия, въпреки че от близо половин година то се управлява от временно изпълняващ длъжноста.

Резултатите от изпита ще бъдат оповестени след три дни.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини