Станишев: ГЕРБ разцепва партии, иска олигархия

Сергей Станишев определи БСП като единствената алтернатива на ГЕРБ

ГЕРБ унищожава партиите, налага авторитарен и олигархичен модел на управление. РЗС и Атака са разбити, синята коалиция-разцепена. БСП остана единствената опозиция на властта.

Това заяви в Хасково лидерът на БСП Сергей Станишев по повод станалия известен преди минути отказ на партия Атака да подкрепи внасяният от БСП вот на недоверие срещу кабинета. Атака единствена от останалите парламентарни сили анонсира, че ще подкрепи исканата оставка на правителството, заради отказ от проекта АЕЦ Белене. Обаче днес се отметнаха. „Сигурно е имало натиск. Отвън.“ уточни Станишев, който отказа да обсъжда сценарий, в които промяната на позицията на атакистите е заради намеса на Георги Първанов. Бившият президент е главен опонент на Станишев за лидерство на левицата на майският конгрес на БСП.

Така исканият вот пада, дори без да стигне пленарна зала поради липса на достатъчно подписали се под него депутати. БСП ще иска национален референдум по въпроса за Белене „Нека тези депутати които гласуваха за спиране на проекта го заявят пред своите избиратели, защото съм сигурен, че те/депутатите/ не отразяват мнението на народа“ категоричен е Сергей Станишев. Белене е единственият модерен индустриален проект за последните 25 години. Отказът от него е отстъпление от българските национални интереси. Унищожава енергийната стратегия на България и обрича на увеличаване в пъти на цената на тока за българите. Ние не можем да се подпишем за бъдеща мизерия на българите. Не че и сега е малка, допълни Станишев. Според него отчаянието на народа е повсеместно. Държавата е разбита, институциите са блокирани, хазната е празна до такава степен, че чак се посяга и на сребърния фонд-пенсиите на нашите бащи и майки, обрисува картината БСП лидера. Най – страшното, според него, е младежката безработица-1/3 от младите са безработни.

Сергей Станишев обикаля из хасковско, като част от предконгресната си обиколка из страната. Лидерът на левицата стяга партийният актив за конгреса на 15-20-ти май. Там ще се решат политики, които БСП ще следва, за да бъде реална алтернатива на ГЕРБ за догодишните парламентарни избори. Станишев отказа да обсъжда битката за лидерският пост в партията, въпреки наличието на 8 кандидата за него. Нямаше и една лоша дума за Георги Първанов, въпреки че експрезидента открито атакува някои партийни организации известни с подкрепата си за Сергей. От друга страна нямаше и намек за помиряване: „Не правя политическо театро“ кратко отговори Станишев на въпроса ще си стиснат ли ръцете с Първанов за да консолидират партията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини