ОбС отстъпи и качи материалите си за сесия на сайта

Прилежащите документи към всяка точка на дневния ред на предстоящата сесия на ОбС, могат да бъдат прочетени и свалени от сайта на общината. Това се случва за пръв път. Всеки гражданин може да се запознае с предложенията за решения, мотивировката им и ако е заинтересован да постави своите въпроси както в постоянните комисии, така и пред сесията.

Общински съвет не е длъжен да публикува тези материали, но това е начинът дейността му да бъде прозрачна, така както е записано в Правилника му.

Още преди година, по настояване на parvomai.net , в сайта на общината започна да се появява дневния ред на предстоящите сесии. Това, обаче, беше крайно недостатъчна информация. Председателят на ОбС Дечко Петков беше категоричен, че материалите могат да се получават от всеки общински съветник и не се чувстваше задължен да ги предоставя при поискване. Нещата не се промениха и след изборите, когато всеки от кандидатите за местен парламент заявяваше прозрачност, но конкретни стъпки не бяха предприети. Председателят беше преизбран. На писмената ни заявка за предоставяне на документите, получихме отговор, че информацията е служебна и Законът позволява ограничаване на достъпа до нея. Това съвпадна и с писмото от омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, в което той категорично застана зад нашето искане за получаване на материалите. Изненадващо, след поредицата откази, днес всеки би могъл да прочете какво ще бъде обсъждано.

Въпрос на гражданска отговорност и позиция е дали сега ще се възползваме от възможността да следим работата на нашите избраници и да бъдем техен коректор.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини