Уляновск. НАТО стъпва в Русия с транспортна база

Проектът Уляновск да бъде транзитна база на НАТО за доставки от и за Афганистан ще остане под руски митнически контрол и също така няма да има цивилен или военен персонал от Алианса.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

САЩ искат да установят транзитна база за доставки за НАТО, за да се улесни изтеглянето на коалиционните сили от Афганистан през 2013-2014 година.

Базата ще е под пълен митнически контрол от страна на Руската Федерация", каза Лавров. „Няма да има нито военен, нито цивилен персонал от НАТО там, единствено руски митничари и руски компании, които ще действат там", изтъкна Лавров на брифинг по време на визитата си в Киргизстан.

Руските войски също ще могат да проверяват всички транзитни товари за наркотици, след като бе установено, че в Русия се вкарва хероин от Централна Азия, изтъкна заместник-външният министър Александър Грушко.

Президентът Медведев заяви, че афганистанската дрога заплашва руската сигурност.

Русия обръща специално внимание на мерките за сигурност, така че ние имаме споразумение с НАТО всички транзитни товари, които се прекарват през нашата територия могат да попаднат под допълнителна проверка, включително за наркотици", допълни Грушко.

В Русия има около 5 милиона души, които употребяват наркотици, каза директорът на Федералната служба на Русия за контрол върху оборота на наркотиците Виктор Иванов.

Русия ще позволи на НАТО да прокарва доставки, които не са от военен характер за операциите в Афганистан чрез жп транспорта и по въздух.

Грушко изтъкна, че за сега Русия не планира да допуска американски и други натовски войници с цел използване на руската въздушна база в град Уляновск до река Волга.

Няма да има център в Уляновск. Ние говорим за временни складове, които са необходими за съхранение и последващо зареждане на въздухоплавателни средства с нелетални стоки за международната коалиция", каза Грушко, добавяйки, че пратките са "чисто търговски".

Миналият месец генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът „няма намерение да установява база в Русия".

Решението на руското правителство доведе до протести в Уляновск, родното място на Ленин.

В Русия има и милиони хора, които не употребяват наркотици. Или не виждат ролята на база на НАТО в борбата с наркотиците. Различни аргументи имат противниците на проекта Уляновск и мрежата е пълна с тях. Този клип е само един от по-неутрално звучащите, има много други...

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини