10 °C

Смартфоните – кои облъчват най-силно и кои най-слабо

    Въпреки огромната си популярност, мобилните устройства тревожат много потребители. Основателно хората се безпокоят от електромагнитните излъчвания, които могат да имат вредни последствия за здравето им.

    Правени са не едно и две изследвания за потенциалната вреда от употребата на мобилни телефони, като често се случва изводите да са противоречиви. Но независимо от разнопосочните тълкувания, силно препоръчително е нивото на излъчване да бъде по-ниско.

    Прието е нивото на вредното въздействие от мобилните телефони да се определя с показателя SAR. Това е специфичен коефициент на поглъщане на електромагнитна енергия от тъканите на човешкото тяло за една секунда с единица за измерване ват на килограм (Вт/кг). На този показател се обръщаше по-голямо внимание в началото на мобилната ера, отколкото сега – когато смартфоните са неотменна част от живота на хората.

    Все пак някои експертни групи продължават да съставят рейтинги на смартфоните на базата на техните нива на електромагнитно излъчване. Подобна класация публикува наскоро анализаторската компания Statista, която представя обобщени данни от изследване на немската служба по радиационна защита „Bundesamt für Strahlenschutz”.

    От инфографиките се вижда, че сред смартфоните с най-високо ниво на електромагнитно излъчване попадат по четири модела на Xiaomi и OnePlus, по две устройства на HTC, Google и Apple и по един смартфон с брандовете на Sony и ZTE.

    Анти-рейтингът се оглавява от модела Xiaomi Mi A1, който има ниво на излъчване 1,75 Вт/кг, следван от OnePlus 5T (1,68 Вт/кг) и Xiaomi Mi Max 3 (1,68 Вт/кг). На последните места в тази непрестижна класация са iPhone 8 (1,32 Вт/кг), Xiaomi Redmi Note 5 (1,29 Вт/кг) и ZTE Axon 7 mini (1,29 Вт/кг).

    На другата инфографика са показани смартфоните с най-ниски нива на излъчване. Тук прави впечатление масивното присъствие на устройства от Samsung – смартфоните на корейската компания буквално са окупирали „белия” рейтинг на устройствата с минимални нива на излъчване – от 0,17 до 0,32 Вт/кг.

    На пиедестала са Galaxy Note8 и китайският ZTE Axon Elite с нива на излъчване от само 0,17 Вт/кг. След тях се нареждат моделите LG G7 и Galaxy S8, които имат показател 0,24 Вт/кг. Като цяло в списъка на най-безопасните смартфони попадат осем модела на Samsung, три на ZTE и по две устройства на LG и Motorola.

    Въпреки че все още е трудно да се постигне убедително изследване на ефектите от излъчването на мобилните телефони, тези инфографики дават ценна информация кои телефони излъчват най-много и най-малко радиация, когато се държат до ухото по време на разговор.

    Изборът, разбира се, е отговорност на самите потребители.

    Източник: technews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини